Cum ne putem feri de Haemophilus influenza

Hib este prezent pretutindeni, rezervorul fiind reprezentat de oamenii bolnavi sau purtatorii asimptomatici. Din fericire, microbul nu rezista mult in mediu inconjurator sau pe suprafata obiectlor, raspandirea facandu-se prin picaturile de saliva.

Sunt citate si cazuri in care contaminarea nou nascutilor s-a facut prin aspiratia lichidului amniotic sau a secretiilor genitale, in cursul nasterii

 

Ce masuri de protectie avem?

Masurile de protectie se refera la igiena, aerisirea locuintei, evitarea spatiilor aglomerate si prost ventilate, evitarea fumatului in locuinta, folosirea batistei oridecate ori este necesar. Totusi, aceste masuri de protectie nu sunt suficiente, deoarece contactul nu purtatorul sanatos nu poate fi prevazut.

Cei care au avut o boala cu Hib se pot imbolnavi din nou, deoarece boala nu da imunitate. Singura preventive eficienta este vaccinarea!

 

Persoane cu risc in infectia cu Haemophilus influentzae

Copiii sub cinci ani  si adultii peste 65 de ani, fac parte din persoanele cu risc de infectare. Alaturi de acestia, un risc mare de infectare il au persoanele cu asplenie, afectiuni hematologice si/sau imunologice severe, transplant, tratament radio/chimioterapic ca urmare a unor afectiuni neopazice.

Infectiile virale cresc riscul de boala, cat si cresterea probabilitatii expunerii la agentul patogen in cazul locuintelor si spatiilor aglomerate. Persoanele care sunt ingrijite in centre de zi sau fratii care merg in colectivitati sunt de asemenea expusi unui risc mai mare.

Toate aceste afectiuni beneficiaza de tratament medicamentos etiologic si simptomatic alaturi de cel chirurgical in  anumite situatii.

Avand in vedere manifestarile clinice cu forme grave si a complicatiilor potentiale, vaccinarea cu vaccinuri continand Haemophilus influenza tip b, este cea mai importanta si principala metoda de preventie.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.