Limitele normale ale glicemiei in plasma venoasa (analiza efectuata in laborator) sunt cuprinse intre 75-100 mg/dl dimineata pe nemancate, sau sub 140 mg/dl la doua ore dupa ce ati mancat ori dupa ingestia a 75 grame de glucoza.
In conditii normale exista un reglaj foarte strans al glicemiei. Cand ne hranim, substantele nutritive continute in alimente, printre care si glucoza, sunt eliberate in urma digestiei in intestin si absorbite in sange. In sange, nivelul glucozei este reglat cu ajutorul unui hormon produs de pancreas, numit insulina. Insulina ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme pentru producerea energiei. Secretia de insulina este controlata de nivelul glicemiei. Cand nivelul glicemiei creste, secretia de insulina va fi stimulata, ceea ce va determina ulterior normalizarea glicemiei.
Invers, scaderea glicemiei sub un anumit nivel duce la scaderea secretiei de insulina pana la incetare, iar aceasta va determina din nou normalizarea glicemiei. Stimulul fiziologic al secretiei de insulina este hrana. Atunci cand nu mancam, secretia de insulina scade. In aceasta situatie, substantele nutritive sunt eliberate din depozite in sange si astfel este mentinut nivelul lor constant, asigurand nevoile organismului chiar si in situatiile in care aportul alimentar a incetat.
am diabet tip 1 de 34 de ani dar recent au rezultat niste analize ,,de la rinichi” albumina urinara 44.4 dar pe fond hemoglobina glicozilata 11.6 , nu prea bune.albumina aceea ar trebui sa ma ingrijoreze ca fiind inceput de nefropatie, adica microangiopatie diabetica mai bine zis glomeruloscleroza? nu am reusit sa aflu foarte multe despre ,,situatie” de acest gen, am cautat pe internet. se poate sa am o opinie de la un medic? am fost la medicul de fam si ma trimis la nefrolog, inca nu am ajuns acolo.