Diabetul zaharat este cauza declansatoare pentru numeroase complicatii considerate la randul lor factori de risc de dizabilitate si deces.
Dezvoltarea acestor complicatii pe termen lung este cauzata in cele mai multe cazuri de nivelul ridicat de glicemie.
De aceea controlul periodic si adoptarea unei alimentatii corespunzatoare sunt masuri de baza cand vine vorba de preventia si managementul diabetului zaharat.
Nutritia joaca un rol important in mentinerea unui nivel al glucozei in parametri normali, reducand astfel semnificativ riscul instalarii complicatiei cel mai frecvent intalnite in cazurile de diabet zaharat — neuropatia diabetica.
[the_ad id=”14074″]Atunci cand nivelul glucozei este ridicat, creste riscul instalarii neuropatiei diabetice, afectiunea care deterioreaza nervii provocand pierderea senzitivitatii. Aceasta complicatie se manifesta in special la nivelul membrelor inferioare prin senzatii de furnicaturi, dureri si parestezie. Cea din urma consecinta este cu atat mai importanta cu cat face imposibil pentru bolnav sa observe anumite rani care, trecute cu vederea, conduc la infectii si cresc riscul de amputatie.
Adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric, alaturi de activitatea fizica si actiunile de screening periodice, reprezinta unele dintre masurile de care trebuie tinut cont pentru preventia, controului, si, in consecinta, managementul adecvat cand vine vorba de neuropatia diabetica.
“Alimentatia joaca un rol important pentru sanatatea noastra generala. Are rol de preventie cand vine vorba de diabetul zaharat si devine o parte esentiala din viata persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune prin controlul valorilor glicemice si evitarea complicatiilor severe asociate. In cazurile de neuropatie diabetica, cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, adoptarea unei diete echilibrate, bogate in legume, fructe, cereale integrale, peste si nuci permite mentinerea nivelului glicemiei in limite normale. Persoanele cu neuropatie diabetica ar trebui sa adopte si un program alimentar corespunzator, sa manance la intervale regulate si sa consume portii moderate, de aceeasi consistenta de fiecare data, pentru ca alimentatia este foarte importanta si in controlul eficient al neuropatiei diabetic”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.
O alimentatie corecta este imperios necesara in preventia si controlul neuropatiei diabetice, dar si a altor complicatii severe specifice diabetului zaharat.
Desi nu este nevoie de un regim special, dieta adoptata trebuie sa fie una bogata in nutrienti, moderata in carbohidrati si saraca in grasimi, recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii.
[the_ad id=”14076″]Astfel, consumul de carbohidrati rafinati, precum paste, paine si orez, ar trebui sa fie limitat in favoarea unor carbohidrati bogati in fibre care, pentru ca se digera incet, impiedica organismul sa produca mai multa insulina.
O atentie deosebita ar trebui acordata si consumului de grasimi, care ar trebui sa fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese cu atentie, fiind indicate grasimile nesaturate.
In Romania, in jur de 1 din 3 persoane cu diabet zaharat se confrunta cu neuropatie diabetica potrivit presedintelui Societatii de Neuropatie Diabetica.
Aproximativ doua milioane de romani din categoria de varsta 20-79 de ani are diabet, conform rezultatelor studiului epidemiologic PREDATORR, prezentate in anul 2014.
Neuropatia diabetica este cauzata in principal de hiperglicemie, dar mai are ca factori de risc si varsta, hipertensiunea, fumatul sau hiperlipidemia.