Asociatia de Podiatrie vine in sprijinul persoanelor cu diabet care se confrunta cu probleme la nivelul membrelor inferioare.
Luni, 16 noiembrie 2015, Asociatia de Podiatrie, in parteneriat cu Centrul Clinic Judetean de Diabet Cluj-Napoca ofera consultatii gratuite persoanelor cu diabet, care vor beneficia astfel de evaluari de specialitate pentru membrele inferioare.
O echipa formata dintr-un medic specialist si trei asistente medicale cu competente in podiatrie se vor afla la Centrul Clinic Judetean de Diabet Cluj-Napoca si vor examina persoanele cu diabet.
Prin acesta initiativa Asociatia de Podiatrie se alatura actiunilor desfasurate la nivel international cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, marcate anual in 14 noiembrie, cea mai mare campanie mondiala dedicata informarii si educarii cu privire la preventia si tratamentul acestei afectiuni.
„Persoanele cu diabet se confrunta deseori cu complicatii care rezulta in afectiuni grave ale picioarelor. De aceea, in procesul de ingrijire trebuie acordata atentie sporita membrelor inferioare, prin examinari periodice, ca act de preventie sau, in cazul in care apar aceste complicatii, cum este piciorul diabetic, prin asistenta specializata pentru a evita posibilele amputatii. Prin actiunea pe care Asociatia de Podiatrie o deruleaza alaturi de Centrul Clinic Judetean de Diabet din Cluj-Napoca le vom oferi persoanelor cu diabet asistenta podiatrica din partea unui personal medical specializat. Este ceea ce au nevoie toti cei care se lupta cu diabetul zaharat – ingrijire medicala din partea unei echipe medicale complete! Toate demersurile pe care Asociatia de Podiatrie le desfasoara pentru dezvoltarea podiatriei in Romania, pentru formarea de profesionisti podiatri sunt orientate inspre persoanele cu diabet, pentru imbunatatirea ingrijirii de care beneficiaza acestea, pentru cresterea calitatii vietii”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.
Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului zaharat, care in absenta unei ingrijiri corespunzatoare poate duce la amputatii. In Romania sunt efectuate in fiecare zi in medie 62 de amputatii survenite in urma complicatiilor cauzate de diabet.