Psoriazisul poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afecteaza pielea si stima de sine a pacientului. Un lucru imbucurator este ca statisticile recente arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substantial.
Aceasta in contextul in care la nivel mondial unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportata fiind de 5,5% la pacientii cu psoriazis in comparatie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alti bolnavi in general.
Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rata de aparitie de 2% in populatia nord europeana si de 2%-2,6% in populatia americana (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rata de aparitie relativ scazute apar in unele etnii (exemplu: japonezii).
Aceleasi studii releva faptul ca 50% din pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca cu repercusiuni atat personale cat si cu impact major socio-economic.
De asemenea, pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, iar 23% din pacienti afirma ca psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic.
Pe langa manifestarile cutanate, se asociaza si cu: Artrite periferice, Spondilita/ sacroileita, Dactilita/ tenosinovita, Entezita, Osteita/ periostita. Aproximativ 20% dintre pacientii diagnosticati cu Psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.
Totodata, la pacientii cu Psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescuta decat la populatia generala, cauza cea mai frecventa de deces fiind complicatiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de munca este raportata de 6% dintre pacienti, iar 62% din pacienti relateaza probleme financiare.
Cum stiti daca aveti psoriazis?
Cateodata, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat deoarece arata ca oricare alta boala de piele. In plus exista tendinta pacientilor de a confunda orice afectiune cutanata cu o forma de psoriazis.
Exista numeroase tipuri de psoriazis si acestea se disting adesea, dupa localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenta si pozitionarea placilor tegumentare de psoriazis pot varia – anumite persoane pot avea o singura placa de psoriazis intr-o parte determinata a corpului, in timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toata suprafata corpului. In 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este insotit si de mancarimi ale pielii.
Psoriazisul a depasit de mult stadiul de „boala de piele”. Persoanele cu aceasta afectiune prezinta sau pot dezvolta comorbiditati (afectiuni cardiovasculare, afectiuni oculare, afectiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn) care o transforma intr-o boala cu rasunet sistemic.
Netratat se asociaza cu: depresia, stresul, frustarea si afecteaza relatiile pacientului cu familia, prieteni, etc.
Exista tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis (usor, mediu, sever).
Diagnosticul si impactul negativ
Diagnosticul psoriazisului se bazeaza pe tabloul clinic si realizarea unui examen histopatologic. Investigatiile de laborator sunt rareori necesare. Exista mai multe forme clinice de psoriazis. Un pacient cu psoriazis poate dezvolta in timpul vietii mai multe forme ale afectiunii cutanate. Extinderea leziunilor si severitatea acestora poate varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni intens keratozice sau pustuloase, de la acoperire cutanata discreta pana la eruptie generalizata (psoriazis eritrodermic). Psoriazisul poate evolua stabil, cu leziuni in placi eritemato-scuamoase sau se poate modifica intr-un psoriazis instabil, caracterizat de leziuni eruptive, inflamatorii, dificil responsive la tratamentul topic.
Psoriazisul are un impact negativ asupra unei game variate de parametri, asa cum a rezultat din numeroasele studii realizate:
Locul de munca / scoala
S-a observat ca interactiunea la locul de munca sau la scoala este afectata semnificativ de boala de piele, de exemplu formele grave de psoriazis ii pot impiedica pe pacienti sa lucreze / sa studieze;
Este foarte important din punct de vedere psihic ca un pacient cu psoriazis sa poata duce o viata normala la locul de munca sau in scoala.
Activitatile zilnice
Pacientii suferinzi de psoriazis sunt deseori pe nedrept exclusi de la facilitatile publice (de exemplu: piscine publice, cluburile de sanatate, saloane de infrumusetare, plaje, etc) din cauza conceptiilor eronate existente in legatura cu aceasta afectiune (psoriazisul este deseori considerat in mod gresit drept o afectiune contagioasa); Mesajul vizual si sloganul SRD transmis odata cu initierea acestei campanii in tara noastra a fost ca aceasta boala nu se transmite.
Activitatea sexuala
Unii pacientii cu psoriazis, in special femeile, reclama de multe ori dificultati in inceperea de relatii sexuale;
Stigmatizarea include mai multe sentimente negative grave observate la pacientii cu psoriazis: anticiparea respingerii, sentimentul de a fi viciat, sentimentul de vinovatie si rusine, sensibilitatea exagerata la atitudinea celorlalti;
Idei de suicid
Aproximativ 30% din pacientii cu psoriazis au avut ganduri de sinucidere;
Familia
Psoriazisul poate afecta calitatea vietii de familie. Durata tratamentului, impotrivirea fata de ideea de a parasi casa sau evitarea locurilor publice precum piscinele, plajele si facilitatile sportive pot afecta modul de petrecere a timpului liber in familie. De aceea este foarte important ca pacientul sa gaseasca in familie sprijin si intelegere.
Psoriazisul se numara printre primele 3 afectiuni, dupa insuficienta cardiaca si hipertensiunea arteriala, care afecteaza functia fizica a individului si este a doua afectiune, dupa depresie, in afectarea functiei psihice. Dintre afectiunile dermatologice, psoriazisul se afla pe primul loc in ceea ce priveste deteriorarea indicelui de calitate a vietii, devansand afectiunile maligne cutanate.