“De ce sa-mi vaccinez copilul? Ii pot oferi imunitate pe cai naturale. Mai bine sa faca boala decat vaccinul care cine stie ce efecte poate avea” – este o reactie din ce in ce mai frecventa a parintilor in ultimul timp.
De numai cativa ani decizia de a vaccina este a noastra, iar dreptul de a decide este insotit de datoria de a ne informa. Problema apare atunci cand ne informam din surse ne-avizate medical.
“Vaccinurile dau paralizie” sau “Din cauza vaccinurilor, copilul poate face autism”. De cate ori nu ati auzit aceste afirmatii? De multe ori, nu-i asa?
Va propunem sa ne intrebam si: De la cine ati auzit? Este vorba de o sursa avizata in domeniu? Poate o cunostinta? O vecina? Ati citit pe internet? Ale cui sunt site-urile, blog-urile?
Miscarea antivaccin a luat amploare in ultimii ani, mai ales datorita importantei pe care a capatat-o mediul online. Medicii nu se exprima prea mult online, defapt ei sunt presati de timp incat si comunicarea cu pacientii este mai “pe fuga”.
Institutiile care organizeaza studiile pe multimi relevante de pacienti (mii, zeci de mii, etc) publica in reviste de specialitate in limbaj greu de inteles pentru cei care nu sunt medici.
Firmelor producatoare de vaccinuri le este interzis prin lege sa comunice cu pacientii altfel decat supervizat strict de Agentiile de Stat,
Astfel se face ca in mediul online apar coplesitor mai multe informatii neautorizate, de regula impotriva vaccinarii.
Despre cat de “ne-bune” sunt vaccinurile exista zeci de topic-uri in care mamicile se sfatuiesc unele pe altele. Dar, cele mai multe dintre aceste pareri, nu deriva din medicina bazata pe dovezi, masurabile fizic, in fiecare zi, care sta la baza cursurilor de medicina si ghidurilor de practica.
“ Ce nu se spune despre vaccinare” este un proiect in mediul online menit sa ajute parintii in decizia de vaccinare prin oferirea unor informatii explicate de catre medici pentru pacienti.
Pe aceasta platforma online, nu va promite doar informatii despre cat de benefice sunt vaccinuri. NU! Va vom prezenta si problemele si ratele reale de succes ale acestora. Vom incerca, asadar, sa va informam echilibrat si obiectiv, atat despre beneficii, cat si despre riscuri.
Pentru ca toate informatiile sa fie corecte, vom consulta in permanenta cele mai recunoscute si noi surse de infomare in domeniu. Iar voi, parinti sau cititori interesati, aveti la indemana si posibilitatea de a discuta direct online cu un medic de familie. Medicii implicati in acest proiect de informare vor sta la dispozitia voastra cu raspunsuri la intrebarile pe care le aveti.
Puteti adresa intrebari chiar in acest articol, sau, pe subiecte specifice, astfel:
După 7 zile de la vaccinul de 6 ani băiețelul meu are mana vânătă și este foarte tare locul
Buna ziua, fetita mea are alergie la proteina laptelui de vaca si alergie la ou. Vreau sa imi dpuneti daca ROR-UL se poate sau nu face in acest caz. Stiu ca contine avalbumina. La ce riscuri expun copilul? Med de fam imi refuza vaccinarea si eu sunt confuza. Multumesc ! Exista intr-adevar posibilitatea unui sic anafilactic? Merci mult
Buna ziua! In urma cu 8 zile i-am facut baietelului meu vaccinul Ror. Incepand din ziua 6 post vaccin a facut febra continuu, azi astazi a avut chiar si 39,3. Este o reactie normala dupa atatea zile de la administrare sau poate fi altceva. Va intreb deoarece medicul de familie a copilului mi-a spus ca sigur nu e de la vaccin si sa ma duc la spital. Va multumesc anticipat!
Dac amedicul dv l-a consultat si v-a comunicat acest lucru, atunci asa trebuie sa faceti.
Febra dupa ROR poate apare si la 8 zile distanta. Insa, e mult mai plauzibila alta cauza!
Buna ziua! Spitalul la care voi naste in martie tocmai m-a informat ca s-a epuizat stocul vaccinului antihepatitic B.
Care sunt solutiile in cazul in care in momentul nasterii nu va efectua acest vaccin?(eu nu am hepatita, am titru de anticorpi din urma vaccinurilor facute mie de-a lungul vietii). Va multumesc!
Veti urma schema de vaccinare clasica care include si vaccin hepatitic B in compozitia hexavalentului.
Buna ziua,fetita mea are acum 11 luni jumate si azi am facut vaccinu ROR,am fost sunati de med de familie. Intrebarea mea este daca ii vreo problema ca acum 10 zile i-am facut si vaccinu de 11 luni ,adica hexacima? Si daca mai e nevoie sa facem ROR si cand implineste 1 an? Multumesc
Nu e nicio problema daca ati facut ror dupa hexa. Faceti inca un ror la o luna dupa celalalt ror.
Va rog sa ma lamuriti, un copil in varsta de 5 ani, a fost vaccinat cu MMR ROR, apoi dupa 11 luni din nou cu acelasi vaccin, ce se poate intampla cu copilul?
Nu se intampla absolut nimic. Are deja titrul de anticorpi facut, o doza suplimentara nu mai are alt efect.
Doamna dr sandra! De unde stiti ca nu se intampla nimic cu atatea vaccin bagat in acel.copil,doza dupa doza! De boli auto imune ați auzit? Dumnezeu nu doarme doamna Doctor
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea problema:
Ne apropiem de 12 luni si ar trebui sa facem ROR. La 8-9 luni am incercat sa dau copilului de cateva ori galbenus de ou dupa schema de introducere 1,4 si 1,2 dar de fiecare data l-a vomitat si dupa aceste 2 dati am renuntat de tot la ou. Inteleg corect ca nu ii pot face ROR ca ar contine ou? Oare sa mai incerc cu galbenusul inainte de vaccin? Va multumesc.
Nu aveti nici o dovada privind alergia la albusul de ou. Aceasta ar putea fi o contraindicatie.
Varsatura nu este un semn de alergie iar alergia se instaleaza doar daca mananca albus de ou. Cata vreme nu a mancat, este foarte putin probabil sa fie alergie.
Chiar daca ar fi dovedita alergia prin teste alergologice, in acest context epidemic din aceste zile, vaccinarea ar trebui efectuata.
Dar, bineinteles, medicul dv de familie va decide care estea cea mai potrivita varianta.
Buna seara. Copilul nostru Tudor ieri 1 noiembrie a facut vaccinul care se face la varsta de 6 ani (nu-i stiu denumirea). Astazi toata ziua a zacut cu febra 38 si il doare foarte tare capul si mai ales umarul, care s-a si umflat. Ar trebui sa ne ingrijoram? Se poate agrava? Ce sa facem daca se agraveaza? Mentionez ca la toate celelalte vaccinuri nu a avut reactii adverse. Multumim.
Buna seara!As dorii si eu sa stiu daca este ok sa i se administreze fetitei mele de 1 an si vaccinul hexacima de 11 luni si ROR.ul in aceiasi zi? Doamna Doctor zice ca este in regula dar am dubii si nu stiu cum sa procedez si as dorii si o alta parere. Mulrumesc!
Este in regula. Chiar e mai bine sa le efectuati in aceeasi zi!
Multumesc mult!
buna dimineata am fetita in vârstă de 1 an si 4 luni am vaccinat o la timp cu vaccinurile obligatorii si singurul vaccin facultativ a fost rotaruxul acum doua luni i am facut rorul avand in vedere cazurile din ultima luna de meningita la copii mici ma interesa daca pot sa i fac vreun vaccin impotriva meningitei imi este foarte frica mai am si o fetita de 8 ani care vine cu fel si fel de virusi de la scoala ce ma sfătuiți sa fac?
Singura meningita pe care o puteti preveni prin vaccinare in Romania este meningira pneumococica pt care puteti administra vaccin pneumococic conjugat.
Se poate administra si vaccin meningicocic, cu variantele A+C sau B sau tetravalent dar care din pacate nu este inca disponibil pe piata.
Buna seara! Fetita mea a fost vaccinata la 2 luni cu hexacima si as vrea sa stiu daca se poate continua vaccinarea la 4 luni cu INFANRIX. Multumesc!
Desigur, dar atentie sa fie tot hexavalent. Sunt mai multe vaccinuri cu aceasta denumire la inceput! Discutati cu medicul dumneavoastra varianta cea mai potrivita.
Locuiesc in Londra si o vor vaccina cu INFANRIX IPV+HIB.Este acesta in regula?
Da
Asa cum spune si colegul meu, DA. Vaccinul de care vorbiti sunt de fapt doua. Adica 5+1.
Buna seara. Bebe are 9 luni fara 3 zile si inca nu am facut vaccinul de 4 luni din cauza ca la momentul respectiv era un pic racit iar dns dr ne a asigurat ca l poate face dupa ce i va trece iar cand am revenit ne a spus ca nu l mai are si de atunci spune ca nu au mai primit vaccinul. In schimb ne tot trimite la o farmacie sa l cumparam dar nici ei nu l au. Ce mi recomandati sa facem? Imi puteti spune daca aveti idee despre distribuirea vaccinurilor? Suntem din Constanta.
Vaccinul hexavalent soseste in cabinetele medicilor de familie la jumatatea lunii octombrie, mai aveti putin de astdptat
Va multumesc frumos !
Buna ziua.Fetita mea are 5ani si 3 luni,este diagnosticata cu rinita alergica.Am fost chemata sa o vaccinez(ROR).Poate sa faca reactii adverse?Mentionez ca am facut toate vaccinurile si ca fetita este sub tratament pentru imunitate.Multumesc!
Vaccinarea ROR nu ridica probleme deosebite copiilor alergici. Fetita face acum al doilea ROR, primul a fost la varsta de un an.
Va rugam sa ne ajutati cu indrumsare pentru continuarea vaccinarii pentru un copil de 6 luni. A facut vaccinul de doua luni la trei luni pentru ca atunci a fost disponibil la medicul de familie. In aceasta situatie cum putem contiunua schema de vaccinare cu celelalte etape? Este noul vaccin ce trebuie sa ajunga la medicii de familie compatibil cu cel deja facut?
Da, este acelasi vaccin hexavalent. Puteti continua schema pentru recuperarea vaccinarilor. In momentul in care vaccinul hexavalent ajumge la medicul dvs de familie, faceti a doua doza, iar dupa cel putin sase luni faceti si a treia doza. Separatcde hexavalent, la un an puteti face vaccinul MMR la timp.
Buna ziua,
Fetita mea are 1 an si 4 luni. Intrucat nu am facut vaccinul ROR, va rog sa ma ajutați cu un raspuns cu privire la varsta pana la care poate fi vaccinata. Este prea tarziu sa ii fie administrat acum?
Nu e deloc prea tarziu. Nu exista o limita de varsta pentru MMR, se poate face si la adulti, dar e important sa fie cat mai devreme pentru a proteja copilul de cele trei boli.
Buna ziua,
Urmeaza sa vina bebelusul nostru si prin urmare am inceput sa ne documentam despre vaccinuri, avand in vedere toate discutiile controversate. Intrebarea mea este de ce se fac vaccinurile Vaccin hepatitic B si BCG-ul atat de devreme ( in primele ore ale vietii), avand in vedere ca hepatita B este aproape imposibil sa o ia in primii ani de viata ( in conditii normale, parinti nepurtatori, mediu sanatos). De ce nu se fac aceste vaccinuri mai tarziu, cand sistemul imunitar este mult mai stabil? De asemenea, avand in vedere ca se fac atat de repede, este posibil ca copilul sa sufere de vreo infectie in urma nasterii, care sa nu fie depistata in timp si care impreuna cu vaccinurile sa genereze probleme grave? Daca nu as vaccina copilul la nastere si as vrea sa il vaccinez ulterior impotriva acestor 2 boli, cum am putea recupera ? Multumesc.
Vaccinarea impotriva hep B se face in Romania din prima zi deoarece incidenta hepatitei B este foarte mare, iar consultatia prenatala nu este facuta la scara globala sistematic. In tarile cu incidenta mare a hep B, se recomanda vaccinarea precoce. Cam la fel e si cuBCG. Incidenta tuberculozei e mare in Romania. Vaccjnul protejeaza impotriva a doua complicatii majore ale tbc la sugari, meningita si miliaria tuberculoasa. In tarile cu incidenta tbc mare, se recomanda protectia precoce.
Buna ziua. Am un baiat de 6ani si 9 luni care in martie a facut ror si vpi fara dtpa pt ca conform spuselor med de familie nu aveau la momentul acela dtpa in asociere cu vpi. acum medicul de familie a spus ca o sa-l repete spre toamna cand vor primi dozele de dtpa -vpi. este ok sa repete doza de vpi dupa nici 7 luni? multumesc.
Raspunsul corect ar fi ca nu e necesara repetarea dozei dar nu afecteaza cu nimic in sens negativ. Dimpotriva.
Da, poate primi vaccinul combinat daca altul nu exista.
Copil de 7ani si 3 luni care nu a facut rapel la 4 ani cu DTP si nu a primit doza de RAPEL VPI poate recupera dupa varsta de 7 ani vaccinul Combinat DTP-VPI care este recomandat la varsta de 6 ani?
Da.
Buna ziua,
Sunt mamica unei fetite minunate care are 4 luni si sunt foarte speriata de vaccinare. Dupa cum bine stiti, sunt mii de articole pro si contra vaccinarii cu arumentele aferente. Nu mai stiu ce sa cred insa, nu pot sa neg efectele benefice aduse de vaccinuri in eradicarea unor boli grave.
Am trecut pana acum de vaccinurile facute la nastere si Hexacima de la 2 luni (noi l-am facut la 2 luni jumatate). Ceea ce ma sperie foarte mult sunt acele reactii adverse severe trecute in prospectul vaccinului. Intrebarea mea este urmatoarea: exista sanse ca in urma vaccinului de la 4 luni (pe care urmeaza sa il facem) bebelusul sa faca vreo reactie severa chiar daca la 2 luni nu a facut decat putina febra? Stiu ca daca ar fi avut vreo alergie la unul dintre elementele vaccinului ar fi facut de atunci o reactie mai grava insa vreau sa stiu cat mai multe despre cand si cum se pot manifesta aceste reactii severe.
In plus, mai vreau sa va rog sa ma lamuriti in ce masura sunt periculoase acele metale grele ce constituie compusi ai vaccinului (aluminiul de exemplu).
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
buna,fetita mea nu a facut vaccinul pentru rujeola iar acum are 5 ani aproape…intrebarea mea e ca cum fac rost de vaccinul respectiv? Multumesc.
Mergeti la medicul de familie si il poate primi gratuit. Atentie, daca nu are nici o doza, va trebui sa mai primiti inca unul la un interval de minim 2 luni.
Bună ziua…vin si eu cu o nelămurire in ceea ce privește vaccinul Pentaxim, care nu de mult era criza si nu se gasea niciunde…dupa ce a apărut cu o denumire cu litere chirilice ca nici nu ii pot scrie numele, apar si comentarii cum ca România este singura tara din UE care face acest vaccin desi nu cunoaște prospectul…Se pare ca vaccinul este adus din Pachistan, si din traducerea prospectului reiese ca acest vaccin contine hidroxid de aluminiu, formoldehida(solutie cu care se imbalsameaza mortii) si fenoxietanar un compus care conti e 49% Mercur fiind foarte daunator copiilor si mai ales sugarilor…Aceste substante au ca si reactii dupa administrarea vaccinului, somnolență, iritabilitate, tulburări ale somnului, diaree, vărsături, plans persistent…Întrebarea mea este de ce nu cunosc doctorii prospectul acestiu vaccin? De ce se administrează decat in România acesta fiind interzis in America?si de unde aceste zvonuri, ca tot ceva adevar este in tot acest circ care apare si la Tv.Mulțumesc
Aici sunt niste confuzii PENTAxim era un vaccin alcatuit din cinci antigene. DIn pacate acesta nu se mai fabrica, daca se mai gaseste pe piata sunt doar stocuri restante. Din cauza disparitiei vaccinului Pentavalent s-a modificat schema de vaccinare. Astazi se foloseste vaccinul HEXAvalent (cu sase valente sau antigene). Ceea ce spuneti despre vaccinul cu litere ciudate nu este bine inteles. Este vorba de vaccin HEXAvalent, numit HEXAXIM, este produs de Sanofi Pasteur (firma franceza). Romania a achizitionat in procedura de urgenta acest vaccin din excesul de productie care era destinat pietii din Kazahstan (fosta republica sovietica), motiv pentru care titulatura vaccinului era in limba rusa (cu litere chirilice, care vi se par ciudate, sunt in alfabetul rusesc). Vaccinurile au venit de la DSP impreuna cu prospectul tradus in limba romana, care a si fost postat transparent pe internet. Acest vaccin NU CONTINE niciun compus de mercur si niciun alt vaccin astazi nu mai contine mercur (sub forma de compus numit thiomersal), acesta fiind necesar pentru conservarea vaccinurilor multi-doza. Astazi nu se mai folosesc vaccinuri multi-doza ci vaccinuri individualizate, fiecare este tras in propria sa seringa. Compusul de aluminiu are rolul de a stimula producerea de anticorpi in organism, fara el vaccinul nu isi poate exercita rolul. Formaldehida este in cantitati neglijabile in vaccin si nu este acelasi lucru cu solutia de FORMOL care se utiliza la imbalsamare. Exista niste legende monstruoase care circula pe internet din cazua necunoasterii exacte a fenomenelor intime ale vaccinarii. E ca si cum am spune ca ne intoxicam cu clor daca mancam sare de bucatarie (care constine sodiu si clor in compozitie). Medicii cunosc bine componenta acestui vaccin si de asta il si folosesc, inclusiv la proprii copii, nu doar la cei care sunt in ingrijirea lor. Si eu mi-am vaccinat copilulcare acum are aproape zece ani cu acelasi vaccin hexavalent. Nu este interzis in America, e chiar inclus in schema lor obligatorie, la fel si in Australia, Japonia, Europa si asa mai departe. Schemele de vaccinare din toate tarile sunt expuse pe siturile OMS, CDC, UNICEF si asa mai departe.
Buna seara.O intreabare am,anu trecut in 2015 iam facut baitului meu al 3-lea vaccin….problema e ca a uitat sotia sa ia carnetul de vaccinari cu ea sa il treaca.intre timp nu am mai avut cum sa facem vaccin la baiat ca tot neam mutat prin stainatate.Azi baiatul are 1 an..am facut vaccinul la baiat(tarziu stiu),problema e ca ia mai facut inca o data vaccinul care lam facut anul trecut..plus urmatorul…ca uitasem sa i-am facut anu trecut.
Nu cred ca am inteles si nici nu am remarcat intrebarea. Ar fi bine sa erveniti si sa ne spuneti exact datele si ce vaccinuri a facut (schema completa din carnet). Ca sa ne lamurim ce doze are. Cand va mutati de la un medic la altul, trebuie sa va mutati cu tot cu fisa!
bebelusul are 4 luni si a facut decat un singur vaccin ..DTaP/IPV/Hib…PCV..MenB..Rota , le-a facut in anglia si acum sunt in romania si trebuie sa recuperez vaccinurile .
Deschideti va rog un topic separat si puneti aici exact data nasterii si ce vaccinuri a facut (denumire) pana acum si la ce varsta. In acest mod va pot face o schema de recuperare.