Un studiu realizat recent a aratat ca predispozitia genetica la un nivel scazut de vitamina D in corp poate creste riscul de scleroza in placi.
Rezultatele cercetarii in cadrul careia s-au analizat datele a zeci de mii de persoane, au fost publicate in revista revista britanica ‘PLOS Medicine‘ si au fost preluate de agentiile AFP si Xinhua
Studiul genetic realizat sub conducerea lui Brent Richards de la Universitatea McGill din Canada, ar putea permite in viitor prevenirea si ameliorarea tratamentelor aplicate in cazul sclerozei multiple, o boala degenerativa autoimuna care afecteaza sistemul nervos.
Esantionul care a facut obiectul cercetarii a fost alcatuit din doua grupuri: unul cu indivizi avand o predispozitie genetica spre un nivel scazut de vitamina D si altul cu persoane fara aceasta caracteristica.
Dupa ce a fost facuta o comparatie intre cele doua grupuri din punctul de vedere al numarului de cazuri de scleroza in placi si s-a constatat o prevalenta a acestora intre cei cu un nivel scazut de vitamina D.
„Copiii care se nasc cu gene asociate cu o deficienta a vitaminei D au riscuri de doua ori mai mari de a dezvolta scleroza multipla cand vor fi adulti”, a afirmat Benjamin Jacobs, director al sectiei de pediatrie de la Royal National Orthopedic Hospital din Londra.
„Nu stim inca daca administrarea de vitamina D la copiii si adultii sanatosi va scadea riscul lor de a face scleroza multipla, dar sunt in curs studii clinice pentru a examina acest aspect”, a mai spus el, citat si de Agerpres.
Scleroza multipla in placi afecteaza aproximativ 2,3 milioane de persoane din intreaga lume.
Citeste si Doar 25% dintre bolnavii de scleroza au acces la tratament