Arsurile solare – ce trebuie facut

insolatie-simptomeExpunerea la soare este benefica pentru organism, insa doar daca se face in mod controlat (imbracaminte adecvata, folosirea cremelor de protectie solara) si nu in intervalul amiezii, atunci cand nivelul radiatiilor de raze ultraviolete este ridicat.

Cauze

Arsurile solare pot sa apara indiferent daca persoana a facut plaja sau a desfasurat activitati in aer liber (munci agricole, deplasari la cumparaturi sau in interes de serviciu, etc)

Expunerea prelungita poate constitui un factor de risc pentru aparitia unor anumite boli cu evolutie indelungata, de exemplu, cancerul de piele.

Simptome:

Arsurile solare se manifesta diferit, in functie de gradul arsurii.

Arsurile solare, in cele mai multe cazuri, se incadreaza la arsuri de gradul I care se manifesta clinic prin dureri locale de intensitate moderata, aparute pe fondul unei zone intens eritematoase si cu sensibilitate modificata.

Pe termen lung creste riscul imbolnavirii de cancer de piele

Arsurile solare, in unele cazuri pot duce si la agravarea unor boli ca lupus eritematos, poliartrita reumatoida sau psoriasis.

Ce trebuie facut in cazul aparitiei arsurilor solare?

Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate

Efectuarea frecventa de dusuri reci

Aplicarea locala de lotiuni calmante la indicatia medicului sau a farmacistului

Datorita vasodilatatiei aparute in urma expunerii la soare, pot aparea episoade de hipotensiune arteriala, cefalee sau febra. In aceste cazuri se recomanda consumul de lichide in cantitate mare (frecvent pacientul suufera concomitent de insolatie, deshidratare si arsuri)

Persoana in cauza trebuie sa se linisteasca intr-o incapere racoroasa

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.