Te supara durerea de spate? Iti doresti sa faci miscare, dar ai spatele intepenit? Aplicarea locala a caldurii reprezinta o metoda sigura si eficienta pentru reducerea durerii de spate si redobandirea mobilitatii.
Durerea de spate afecteaza milioane de persoane in intreaga lume. Pana la 80% din populatie ajunge sa sufere din cauza durerii de spate de-a lungul vietii.
Cauza durerilor de spate
Cauzele durerilor de spate sunt multe, iar fara analize specifice, fara radiografie sau de cele mai multe ori, cand exista dureri de spate in zona lombara este necesar RMN-ul. Medicul poate stabili cu exactitate cauza care a determina durerea de sale.
Actualmente, 1 persoana din 5 suporta durerea de spate de cel putin 3 luni, potrivit ghidurilor europene privind managementul durerii cronice de spate.
Cu toate acestea, durerea de spate este adesea ignorata si netratata corespunzator.
Pentru multi dintre pacienti pot trece chiar si 10 ani sau mai mult pana la stabilirea cauzei durerii de spate.
Or, diagnosticul precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru reducerea durerii si limitarea consecintelor pe termen lung: scaderea calitatii vietii, deficit locomotor, incapacitate de munca.
Pentru a nu ajunge aici, medicii recomanda prezentarea la un consult de specialitate de la primele semne ale durerii de spate.
Cum actioneaza caldura?
In majoritatea cazurilor, durerea de spate este de origine mecanica, adica se asociaza cu efort fizic excesiv, traumatisme, posturi vicioase, sedentarism.
In aceste cazuri, aplicarea locala a termoterapiei este o solutie eficienta pentru calmarea durerii. Caldura actioneaza benefic asupra tesuturilor moi: muschi, tendoane, ligamente.
Cum in majoritatea cazurilor durerea acuta de spate este provocata de o contractura puternica a musculaturii paravertebrale, caldura este indicata cu predilectie in astfel de situatii pentru calmarea durerii si combaterea rigiditatii.
Cand caldura este aplicata la locul durerii, semnalele dureroase care sunt transmise catre creier vor fi inlocuite cu semnale de cald.
In plus, aplicata la nivel local, caldura determina vasodilatatie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are urmatoarele efecte pozitive: imbunatateste circulatia sangvina, asigura transportul oxigenului si nutrientilor catre zona vatamata, grabind vindecarea, favorizeaza starea de bine si relaxarea musculaturii.
Caldura ajuta de asemenea la cresterea elasticitatii tesuturilor, ceea ce are ca rezultat
imbunatatirea mobilitatii.
Cand este indicata caldura?
Terapia prin caldura permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de mentinerea unei posturi vicioase.
Termoterapia este de asemenea utilizata cu succes in caz de: rigiditate musculara, contuzii, durere post-luxatie, fibromiozita, lombosciatica, dureri reumatice.
Termoterapia este foarte utila sportivilor. Este indicata inaintea exercitiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmeaza a fi solicitate si prevenirea accidentarii.
Prin incalzire, musculatura este pregatita pentru miscare, creste metabolismul celular, ceea ce ajuta muschii sa functioneze mai bine.
Etichete: dureri de spate zona lombara, cauza durerilor de spate, durere de sale