Sarcina unui psiholog va fi tot mai dificila in viitor, pe fondul inmultirii atacurilor de panica si tulburarilor emotionale. Asta cred cei mai reputati specialisti in domeniu.
„In pofida greutatilor, trebuie sa fie un om mai bine pregatit, cu nivel de competenta foarte ridicat, cu abordare foarte profesionista, pentru ca, atentie, cerintele si exigentele in anii ce vin, din pacare, vor fi tot mai mari. Vor marca viitorul societatii atacurile de panica, tulburarile emotionale. Pentru toate acestea, care nu se pot vindeca cu simple medicamente, este nevoie de contributia psihologului. Asta este viitorul psihologului, este al unei profesii care va trebui sa fie tot mai aproape de omul simplu, de omul obisnuit si sa-l ajute sa faca fata la solicitarilor care vor fi din ce in ce mai mari” a a declarat presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Anitei, la Gala Psihologului 2015.
In Colegiul Psihologilor din Romania sunt inscrisi peste 16.000 de membri, dar cei care practica profesia in mod real sunt aproape 8.000.
Potrivit unui studiu realizat in anul 2013 de Colegiu, arata ca 68,8% dintre romani nu a fost niciodata la psiholog. Cu toate acestea, insa, Romania este una dintre tarile care inregistreaza cele mai mari cifre ale ratei somajului, infractionalitatii, consumului de droguri, numarului de accidente rutiere, numarului de divorturi, sau numarului de bolnavi cronici.