Conform Wikipedia „fericirea este o stare mentala de bine, fiind caracterizata de emotii pozitive sau placute, de la multumire la bucurie intensa”.
Diferite abordari biologice, psihologice, religioase si filozofice s-au straduit sa defineasca fericirea si sa identifice sursele sale inca de la inceputul tuturor timpurilor.
Diverse grupuri de cercetare, inclusiv psihologia pozitiva, au facut eforturi pentru a aplica o metoda stiintifica de a raspunde la intrebari despre ceea ce este „fericirea” si cum am putea-o atinge.
Filozofii si ganditorii religiosi de multe ori definesc fericirea in termeni de “a trai o viata buna sau infloritoare”, mai degraba decat pur si simplu ca o emotie.
Dar, indiferent de cate defintii ale fericirii s-au dat de-al lungul veacurilor, cateve mii, cu siguranta, psihologii si nu numai spun ca fericirea este acea stare de bine perceputa la nivel individual in corelatie cu lucrurile, conjuncturile sau oamenii care resusesc sa induca sentimentele pozitive si bucuria in viata noastra.
La data de 20 martie, este marcata anual Ziua Internationala a Fericirii. Aceasta sarbatoare a fost proclamata de Adunarea Generala a ONU in rezolutia 66/281 din 12 iulie 2012, cu scopul de a evidentia faptul ca fericirea si starea de bine sunt teluri si aspiratii omenesti universale.
Initiativa marcarii acestei zile a apartinut Regatului Bhutan, care, la inceputul anilor ’70, a inlocuit Produsul Intern Brut cu un alt indicator al bunastarii populatiei, numit „Fericirea Nationala Bruta”.