Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticonceptionalele orale, sunt numite simplu “pilula”. Cele mai folosite mijloace de contraceptie pastreaza inca o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la aparitie.
Anticonceptionalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metoda contraceptiva inofensiva, dar din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reusesc mereu sa ne protejeze sanatatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece in prezenta anumitor afectiuni si factori de risc pot duce la efecte adverse severe.
Cum actioneaza contraceptivele orale?
Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei.
De asemenea, modifica invelisul intern al uterului, denumit si endometru, facand implantarea putin probabila si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand astfel trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?
Este important de stiut care sunt numeroasele efecte secundare asociate cu terapia cu contraceptive orale: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza, sensibilitate, durere, marire, secretie la nivelul sanilor, greata, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice, retentia lichidelor, modificari ale greutatii corporale.
Utilizatoarele au mentionat si alte efecte neplacute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului.
Contraceptivele orale pot insa determina si efecte adverse severe care pot periclita sanatatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboza, cresterea tensiunii arteriale, migrene, toleranta redusa la glucoza.
Conform ultimelor studii efectuate, se constata o rata semnificativ crescuta a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc anticonceptionale.
Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie, Centrul de planificare familiala si contraceptie, Maternitatea Panait Sarbu, face urmatoarele precizari:
„Riscul administrarii contraceptivelor orale creste semnificativ odata cu inaintarea in varsta si la femeile fumatoare, in special peste 35 de ani, mai ales la pilulele ce contin estrogen. Important de mentionat sunt contraindicatiile absolute ale contraceptivelor orale, adica acele situatii in care femeile nu ar trebui sa utilizeze contraceptive orale sub nicio forma, deoarece riscurile pentru sanatate sunt foarte mari si anume: tromboze, accidente vasculare si infarct miocardic (in prezent sau in antecedente, boala coronariana ischemica (in prezent sau in antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de san, diabet zaharat insulino-dependent cu complicatii.”
Stiai ca nu ar trebui sa folosesti contraceptive orale daca…?
• ai avut o tromboza venoasa profunda (cheag de sange intr-o vena), accident vascular cerebral sau atac de cord in antecedente?
• ai probleme hepatice?
• experimentezi anumite tipuri de migrena?
• ai peste 35 de ani?
• esti fumatoare?
• ai avut cancer de san?
• ai sangerari neobisnuite la nivel vaginal?
• alaptezi?
• ai indicele de masa corporala ridicat?
• ai hipertensiune arteriala, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inima care afecteaza valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sange?
• esti pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?
Daca ai raspuns cu DA la oricare dintre aceste intrebari, ar fi indicat sa iei in calcul si alte metode contraceptive.
Specialistii recomanda folosirea unei metode de contraceptie locala (sub forma de capsule sau crema cu administrare vaginala.
Ce avantaje au metodele de contraceptie locala(sub forma de capsule sau crema cu administrare vaginala)?
„Contraceptivele locale pot fi utilizare fara un consult medical, nu necesita monitorizare medicala ulterioara, nu dau reactii adverse severe, prezinta efecte antiseptice si antimicrobiene, nu modifica mucoasa vaginala si pH ul vaginal si sunt compatibile cu prezervativele din latex”, precizeaza Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie, Centrul de planificare familiala si contraceptie, Maternitatea Panait Sarbu.
De asemenea, contraceptia locala se adreseaza tuturor femeilor ce doresc sa utilizeze o metoda contraceptiva sigura si este recomandata in special femeilor care au contraindicatie temporara/definitiva pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au nascut de curand si celor care alapteaza, femeile aflate in perioada de premenopauza, dar si ca modalitate de protectie suplimentara pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.
*Articol realizat de: Dr. Viorel Vacaru, Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic Laboratoire Innotech International, Reprezentanta pentru Romania Parte a Grupului Innothera