Despre beneficiile vinului rosu pentru sanatate s-au scris mii de articole si carti. Aceasta bautura numita in termeni populari si “ licoarea zeilor” are indicatii, dar si contra-indicatii. Insa, consumat cum trebuie si cat trebuie, vinul rosu este aproape un „medicament”.
Vinul contine resveratrolul, un antioxidant foarte puternic despre care specialistii in nutritie si alimentatie cred ca poate face minuni pentru imunitatea si nu numai.
Pe langa acest compus, vinul mai are multe alte atuu-uri.
1. Vinul stimuleaza si digestia, nu doar conversatia. Un pahar de vin la masa inseamna o digestie mai rapida si usoara, pentru ca polifenolii din vin funcționeaza ca un pansament gastric.
2. Vinul ne adoarme mai usor. La propriu! S-a constatat ca vinul rosu contine melatonina, un compus care ajuta la reglarea somnului.
3. Doamnelor, vinul nu doar dezinhiba simturile si leaga conversatii, ci este benefic chiar si pentru ten. Nenumarate studii ale oamenilor de stiinta au aratat ca resveratrolul, un compus care se regaseste in vin , dar si in cremele antirid, are proprietati anti-imbatranire.
4. Vinul rosu mentine mintea agera si sanatoasa. Un studiu al oamenilor de stiinta spanioli arata faptul ca persoanele cu vârste între 55 și 80 de ani care consumă în mod uzual si moderat cate un pahar de vin rosu, sunt mai putin expuse riscului de a face depresiei sau boli mai grave precum dementa si Alzheimer.
5. Vinul consumat moderat ajuta la sanatatea inimii. Se stie faptul ca persoanelor hipertensive le este interzis consumul excesiv de alcool. Dar, spun medicii, un pahar de vin bun, nu mai mare de 250 – 300 ml in timpul mesei, chiar ajuta la scaderea tensiunii arteriale. In afara de asta, flavonoidele și saponinele, doua ingrediente ale vinului, ajută si la prevenirea unor alte afectiuni ale inimii.
In cazul acelor oameni care obisnuiesc sa consume vin s-a constatat ca au o viata mai viguroasa si sanatoasa. Unii specialisti in nutritie au initiat chiar si diete pe baza de vin. Bineinteles, consumat mereu cu moderatie.