Astmul bronsic se caracterizeaza prin dificultati la respiratia expiratorie in care sunt implicate cauze alergice iritante si infectioase.
Cauzele care pot declansa astmul bronsic:
-expunere la factori alergici-praful de casa,polenul,fulgi,par de animale,mucegaiuri,acarieni,fum,pulberi industriale,gaze toxice,vapori,ceata,mirosuri,parfumuri
-infectii respiratorii,
-tulburari respiratorii
-tulburari endocrine
-eforturi fizice.
-stresuri psihice.
Forme ale astmului bronsic:
1.Astmul bronsic cu dispnee continua-se intalneste la astmaticii vechi la care boala s-a complicat cu bronsita cronica si emfizem pulmonar.
Aceste ultime afectiuni dau boala numita bronhopatie cronica obtructiva cunoscuta sub numele de BPOC.
2.Astmul bronsic tardiv.Apare la varste mai inaintate si se complica frecvent cu infectii respiratorii si tulburari endocrine.
3.Astmul bronsic medicamentos. Survine la bolnavii tratati cu medicamente mult timp,la care apare iritabilitate,insomnie,tremuraturi,si cresterea tensiunii arteriale.Crizele devin tot mai si mai frecvente si mai prelungite si pot duce la tulburari de ritm cardiac (aritmii).
4.Astmul profesional.Este determinat de factori alergici sau de factori iritanti de natura profesionala,asa cum se intampla in industria textila ,a moraritului,chimica,miniera,si in turnatorii.
5.Asmul de efort.Se intalneste mai ales la copii si adolescenti.Crizele apar la cateva minute de la incetarea efortului. Ele pot fi prevenite cu medicamente,in special sub forma de spraiuri.
6.Astmul indus de aspirina. Crizele apar la cateva ore dupa administrarea de aspirina.
Este bine sa cunoasteti si semnele si simptomele acestei afectiuni deoarece boala poate apare tardiv.
Aceste simptome sunt:
-debut brusc
-dupa expunere la factori declansati(au fost enumerati la cauzele si formele clinice ale astmului bronsic
-semne de debut(prodromale):nervozitate,stranut,curgerea nasului,
-sete de aer
-senzatia de sufocare.
-gura deschisa,
-capul pe spate,
-paloare sau cianoza
-de obicei respiratie cu frecventa redusa,cunoscuta sub denumirea de bradipnee,
-tuse,expectoratie groasa si cateori purulenta.
Daca apare oricare din aceste simptome trebuie sa mergenti de urgenta la medic pentru a nu face o criza astmatica sau starea de rau astmatic.Aceasta reprezinta o forma foarte grava in care crizele se repeta la intervale foarte scurte,sau durata peste peste 24 ore.Aparitia starii de rau astmatic poate fi interesanta,de supunerea indelungata ,de interuperea medicatiei,sau din contra excesul lor.
Starea de rau astmatic se trateaza in spital in sectia de terapie intensiva.Semnele de gravitate ale starii de rau astmatic sunt:
-varsta inaintata,
-existenta unor alte boli,
-transpiratii abundente,
-cianoza
-frecventa mare a respiratiilor,peste 30 pe minut
-batai rapide ale inimii,peste 120 de batai pe minut,
-aparitia convulsiilor,
-pierdearea constientei-lesin,
-stop cardio-respirator.
Insa boala nu trebuie sa va sperie daca nu va expuneti la cauzele declansatoare si urmati medicatia prescrisa de medic.
Sufar de BPOC 3 ani si nu am stiut, din cand in cand ma sufocam noaptea, nu puteam inspira.Lacrimam si sufeream groaznic din lipsa aerului,apoi tuseam expectorand, creadeam ca voi deceda.De curand am inceput sa tusesc des si agresiv, sa ametesc, sa ma simt fara energie.Tusea este convulsiva, imi zguduie tot corpul, suferinta este maxima si greu de suportat.Renuntati la fumat(fumatorii)si tratativa, prin ce am trecut si inca ma tratez, va spun ca puteti fi surprinsi de aceasta tuse in:somn,pe strada,la volan,in timpul activitatii profesionale.Tratati BPOC cu maxima atentie,suprema motivatie este propria viata.Asa sa stiti!