Amigdalitele, semne si tratament

campanie-copii-epilepsieAmigdalita, cunoscuta in termeni populari ca “rosu in gat” sau angina este o boala foarte frecventa, intalnita mai ales la copii care reprezinta inflamatia amigdalelor si faringelui si are ca principal simptom durerea in gat

In cazul in care copilul dumneavoastra se plange de dureri in gat, nu mai mananca mai ales din cauza durerii si are febra trebuie sa va prezentati de urgenta la medic pentru investigatii si tratament.

Este bine sa stiti cateva cauze ale anginei deoarece simptomele difera in functie de cauza.

Cauze

Cauza principala este de natura virala in proportie de aproximativ 70%,implicati mai ales fiind adenovirusurile,virusurile gripale si paragripale, enterovirusurile si virusul sincitial respirator. Deoarece virusurile gripale au o mare pondere in aparitia anginelor este bine sa va vaccinati copilul, mai ales iarna, stiut fiind ca frigul si umezeala contribuie  la aparitia infectiilor in general.

Cauzele bacteriene se intalnesc in proportie mai mica dar sunt mai agresive cu o simptomatologie mai grava si mai greu de tratat. Principala bacterie implicata in amigdalita bacteriana este Streptococul beta-hemolitic de grup A. Este bine sa stiti ca daca boala nu e tratata corespunzator sau anginele se repeta de multe ori,aceasta bacterie poate afecta,plecand de la niveul gatului inima,rinichii si articulatiile determinand boala cunoscuta sub numele de RAA(reumatism articular acut).Alte bacterii care pot determina boala sunt stafilococul, pneumococul, meningococul etc.

De remarcat ca amigdalitele bacteriene pot fi primare,prin afectarea directa a amigdalelor, sau secundare, cum este cazul scarllatinei.

Semne si simptome ale amigdalitei

Acestea, cum am subliniat si mai sus, depind de cauza care a determinat boala. De obicei, anginele virale au o simptomatologie mai moderata decat anginele bacteriene.

Semnele si simptomele amigdalitei virale:
-debut insidios, lent,
-febra mica,
-stare generala buna in general,
-dureri in gat de intensitate scazuta,
-senzatia de uscaciune in gat,
-ganglionii de la baza gatului nedurerosi,
-eritem mai discret,
-fara puroi in gat.

Semnele si simptomele amigdalitei bacteriene:
-debut brusc,
-stare generala alterata,
-febra mare cu frison si transpiratii,
-dureri intense in gat,
-dureri la inghitire,
-cefalee,
-ganglioni durerosi,
-eritem intens,
-depozite de puroi
– amigdalite umflate

Probabil veti auzi la medic termeni ca amigdalita eritematoasa, amigdalita flegmonoasa, amigdalita pultacee sau ulceronecrotica.

Sunt stadii de evolutie a bolii a caror gravitate este mai mare cu cat va prezentati mai tarziu mai medic.

Daca amigdalita eritematoasa reprezinta doar un o usoara inrosire a amigdalelor,amigdalita pultacee reprezinta deja puroi in gat,iar amigdalita ulceronecrotica, dupa cum ii spune si numele reprezinta ulceratii ale amigdalelor.

Investigatii paraclinice

-hemoleucograma prezinta o crestere a nmarului de leucocite in amigdalitele bacteriene sau scadere a numarului lor in anginele virale,
-VSH(viteza de sedimentare a hematiilor-celulelor rosii) este de obicei crescut,
-examenul de urina pentru a detecta o eventuala atingere renala,
-ASLO-arata daca angina este ne natura streptococica,caz in care este crescut,
-exudatul faringian,care poate pune in evidenta microbul care a declansat boala.

Tratamentul pentru amigdalita

Formele usoare de amigdalita la copii, fara puroi, cu stare generala buna, fara febra prea mare,fara dureri intense in gat (ajungand copilul din cauza durerilor sa refuze alimentatia) si care sunt de obicei virale se trateaza acasa.

In aceste cazuri se recomanda repaus la pat pe toata perioada febrila,o alimentatie semilichida si hidratare corespunzatoare, mai ales prin ceaiuri calde. Pentru combaterea febrei se recomanda antitermice si antiinflamatoare.

Pentru durerile in gat se pot administra antiseptice locale.

Daca febra creste, starea generala se altereaza sau durerile in gat se intensifica duceti copilul la medic,este posibil sa fie vorba de o suprainfectie bacteriana.

Amigdalitele intens eritematoase sau amigdalitele pultacee,cu febra mare,cu dureri in gat intense si cu stare generala alterata se interneaza in spital.

Etichete: amigdalite, amigdalita bacteriana, tratament amigdalita

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

5 de intrebari si raspunsuri

  • Catalin spune:

    Am o fetita de 8 ani care raceste foarte des. Am ajuns cu ea la doamna Zamfir de la Grigore Alexandrescu – diagnostic amigdalita. A reusit sa o faca bine in cateva zile. Multumesc doamnei doctor foarte mult

  • Ecaterina spune:

    Amigdalitele dintotdeauna au fost marea mea problema. Este frt important sa va adresati unui specialist ca sa vi se administreze un tratament adecvat. Eu avand aceasta problema din adolescenta am reusit sa incerc o multime de remedii si unul din preferatele mele este Trachisan. Pe mine chiar ma ajuta.

  • Claudia spune:

    Angela, iti recomand comprimatele de supt Isla, eu le iau cind simt miros in git sau durere. Asta, desigur, nu exclude consultul unui medic ca sa vezi care e cauza. E foarte probabil sa fie din cauza refluxului gastroesofagian

  • Angela spune:

    îmi mieroase gura ff urât nu am probleme cu dantura, mă spăl pe dinți, dar simpt ceva în gât ca ma strânge. Din ce cauză credeți că îi problemă?

    • pirvu spune:

      Si eu am aceeasi problema,dar nu vad niciun raspuns.Daca aflati ceva un tratament scrietimi si mie va rog pe: marin_pirvu@yahoo.com multumesc.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.