Trei savanti in neurofiziologie au castigat Premiul Nobel pentru medicina

nobelLuni seara s-a anuntat lista castigatorilor Premilor Nobel. Anul acesta, trei cercetatori din domeniul neurofiziologiei au fost distinsi cu acest premiu.

Cei trei  fac parte dintr-o echipa si au fost lauriati pentru „descoperirea celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier”,  conform unei informari  publice de pe site-ul nobelprize.org.

Acestia sunt John O’Keefe,  May-Britt Moser si Edvard I. Moser, ultimii doi fiind un cuplu si in viata reala.

May-Britt Moser este a 11-a femeie careia i se decerneaza Premiul Nobel pentru medicina.

Ea s-a nascut in orasul Fosnavag din Norvegia, in 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, impreuna cu viitorul ei sot si colaureat al premiului Nobel Edvard Moser, iar apoi  si-a luat doctoratul in neurofiziologie in 1995.

Acum  ocupa functia de directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.

Edvard I. Moser s-a nascut in 1962, in orasul Alesund, Norvegia. Si-a obtinut doctoratul in neurofiziologie la Universitatea din Oslo, in 1995.

In prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.

John O’Keefe s-a nascut in 1939, la New York.  A obtinut diploma de doctor in psihologie fiziologica la Universitatea McGill din Canada, in 1967, iar ulterior s-a mutat in Marea Britanie pentru studii postdoctorale.

Acum este director la Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour de la University College London.

Din anul 1901, Premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit de 102 ori, insa vreme de 9 ani nu s-a acordat.

Cel mai tanar laureat a fost Frederick G. Banting, care avea 32 de ani cand a primit Premiul Nobel pentru medicina in anul 1923, iar cel mai in varsta a fost  Peyton Rous, care a castigat premiul in anul 1966.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.