Studiu in premiera in Romania pentru pacientii cu obezitate si diabet zaharat de tip 2

tratament-boli-rareIn cursul lunii septembrie, in Romania a debutat primul studiu clinic ce are drept scop analizarea efectelor metabolice asupra evolutiei diabetului zaharat de tip 2 la pacientii obezi.

In urma cercetarii, se urmareste recunoasterea chirurgiei metabolice ca tratament alternativ pentru diabet zaharat de tip 2.

„La nivel mondial, s-a dovedit ca o alternativa a tratamentului clasic pentru diabetul zaharat de tip 2 este chirurgia metabolica, aceasta fiind si cea mai eficienta solutie atat din punct de vedere costuri, cat si din punct de vedere medical. Este timpul ca aceste tehnici chirurgicale cu rezultate extraordinare sa fie recunoscute si in Romania ca tratament alternativ al diabetului”, a  declarat Dr. Catalin Copaescu, medic primar chirurgie generala, acreditat international pentru chirurgie laparoscopica bariatrica, citat de Romania Libera.

20 de voluntari vor beneficia gratuit de o operatie de micsorare a stomacului

Studiul CREDOR  se va derula pe o perioada de 2 ani. In prima etapa  urmeaza sa fie selectati 40 de pacienti cu obezitate, care au si diabet zaharat de tip 2, iar  jumatate dintre ei vor beneficia  gratuit de o operatie de micsorare a stomacului.

Dupa interventie, bolnavii vor fi monitorizati timp de un an, pentru a se observa evolutia starii lor de sanatate.

Ceilalti 20 de pacienti vor primi tratament personalizat si vor urma diete, fiind monitorizati permanent de echipa medicala.

Pe tot parcursul studiului, va fi comparata evolutia parametrilor morfologici si biochimici la cele doua serii de pacienti.

Selectia pacientilor se face pe parcursul a doua luni

Esantionul de pacienti va fi selectat la sfarsitul lunii noiembrie, insa pana atunci  pe lista se poate inscrie orice persoana care se incadreaza in urmatorii indicatori: indice de masa corporala (BMI) 30-45kg/mp, varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, afectiune cu diabet zaharat tip 2 de maxim 10 ani, hemoglobina glicozilata (HbA1c) > 7%, sex masculin.

Inscrierile se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti – persoana de contact Dr. Simona Carniciu (cassimona@yahoo.com).

Acest studiu este initiat de spitalul Ponderas , care este si coordonatorul principal, alaturi de Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti, Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicoale Simionescu” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.