Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis marti, 23 septembrie, o avertizare de intarire a masurilor de control in cazul epidemiei Ebola.
„Presupunand ca nu se inregistreaza nicio schimbare la nivelul masurilor de control a epidemiei, la inceputul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri in Liberia, 5.935 in Guineea si 5.063 in Sierra Leone, arata un studiu al OMS aparut in revista New England Journal of Medicine si reluat de AFP.
Previziuni sumbre: 20.000 de victime pana la inceputul lui noiembrie
Reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite estimeaza ca peste 20.000 de persoane vor fi infectate cu virusul Ebola pana la inceputul lunii noiembrie, in caz contrar.
„Fara o imbunatatire semnificativa a masurilor, in urmatoarele luni vor exista nu sute de cazuri si de morti pe saptamana, ci mii’, avertizeaza acestia.
Rata mortalitatii in randul celor care contacteaza virusul este de 70,8%
Organizatia Mondiala a Sanatatii a mai precizat ca ritmul de crestere a epidemiei a depasit toate previziunile oamenilor de stiinta, care recomanda si ei intarirea de urgenta a tuturor masurilor de control.
„Ne aflam in faza a treia de crestere a epidemiei, care este +exploziva+’. Daca nu stopam foarte repede epidemia, nu va fi un dezastru, ci o catastrofa”, a declarat Dr. Christopher Dye, director de strategie in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Ebola,”urgenta de sanatate publica mondiala”
Conform celui mai recent bilant al OMS publicat luni, 22 septembrie, virusul Ebola ucis peste 2.800 de morti in Liberia, Guineea si Sierra Leone.
Aceasta este considerata cea mai grava epidemie din istoria acestui tip de febra hemoragica.
Virusul pare sa nu fi suferit mutatii care ar putea facilita raspandirea lui pe calea aerului, insa expertii OMS considera ca este „posibil ca acest tip de mutatie sa apara”.
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a considerat, in urma unei intruniri de urgenta care a avut loc saptamana trecuta, ca aceasta epidemie reprezinta „o amenintare la adresa pacii si a securitatii internationale, o urgenta de sanatate publica mondiala”.
Reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite estimeaza ca ar fi nevoie de un miliard de dolari pentru combaterea epidemiei Ebola.
Trafic cu „sange de supravietuitor”
Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a exprimat ingrijorarea dupa ce pe piata neagra s-a dezvoltat fenomenul traficului cu sange prelevat de la pacientii care s-a vindecat de cumplitul virus Ebola.
Testarea primului vaccin impotriva acestei cumplite boli a inceput in data de 2 septembrie, in Statele Unite ale Americii, pe un esantion de 10 voluntari.