Cercetatorii din Buzau au reusit sa creeze un ardei mai iute de 200 de ori decat cei mai iuti ardei pe care ii stim si ii consumam.
Studiul la acest soi de ardei a inceput in anul 1996 si s-a incheiat de curand.
Un ardei obişnuit are o concentratie de capsaicină de maximum 1.000 de unitati Scoville, insa cel rezultat in urma cercetarilor de la Buzau are pana la 2 milioane de unitati.
„Am o colectie de ardei iuti compusa din peste 200 de soiuri. Am facut o evaluare a concentratiei de capsaicina si am ajuns la concluzia ca dupa un studiu care a inceput in 1996 am reusit a amelioram soiuri de top, care concureaza cu cei mai iuti ardei din lume, ma refer la cei omologati. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru masurand 2 milioane de unitati, pe camp, cel bulgaresc pe care il consumam la masa are cel mult 1.000. Ardeiul este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic, iutimea este influenţată de mediul de cultura, dar si de soi, iar ce am reusit noi este ameliorarea soiului. Pentru ca nu e inca o specie omologata, omologarea durand cinci ani si implicand anumite aspecte, il folosim ca material genetic de baza, suntem inca in stadiu de cercetare”, a declarat conform Mediafax, Costel Vanatoru, seful Laboratorului de Genetica si Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau.
Ardei imposibil de consumat
De mentionat este ca acest ardei iute de Buzau nu poate fi mancat. El se va putea folosi doar in domeniul medical.
„N-ai cum sa mananci aşa ceva, nici sa scoti semintele cu mâna. Daca e sa compari un ardei iute pe care-l mananci la masa cu un ardei obţinut de noi e ca şi cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la taierea unui astfel de ardei ar provoca stranut in masa, stare de lacrimare excesiva”, a mai precizat Costel Vanatoru.
Ardeiul obtinut la Buzau nu poate fi vandut in prezent, pentru ca omologarea implica o perioada de testare de trei ani la institutiile statului si doi ani pentru prezentare.