Studiu contradictoriu: Indulcitorii artificiali cresc riscul de diabet

Riscurile nivelului ridicat de zahar din sangeDaca pana acum v-ati gandit ca indulcitorii artificiali sunt mai sanatosi decat zaharul, ei bine, iata ca lucrurile nu stau chiar asa.
Un studiu publicat miercuri, 17 septembrie, preluat de Agentia France Presse si transmis in Romania de Agerpres, spune ca indulcitorii artificiali folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si  ar contribui chiar la agravarea riscurilor de diabet.

Indulcitorii artificiali puternici, utilizati tot mai des in industria alimentara in ultimii ani, cu o mare capacitate de indulcire, sunt folositi la prepararea si procesarea multor alimente si produse precum bauturile, deserturile si chiar a cerealelor.

In cadrul studiului care certifica faptul ca acestia cresc riscul de a face diabet, s-a  observat impactul asupra soarecilor de laborator, apoi pe un esantion de 7 persoane.

S-a constatat astfel ca indulcitorii perturba compozitia si functia florei intestinale.

„Indulcitorii artificiali au fost introdusi masiv in alimentatie cu scopul de a reduce aporturile calorice si a normaliza nivelurile de glucoza din sange, fara a scadea pofta pentru dulciuri”, afirma cercetatorii in revista britanica Nature.

Astfel, studiul realizat de ei arata ca indulcitorii artificiali, din contra, ar putea contribui direct la intensificarea epidemiei de diabet, in loc sa o combata.  

Cercetarea s-a realizat in felul urmator: s-au adaugat trei indulcitori utilizati cel mai frecvent, respectiv aspartam, zaharina si sucraloza, in apa bauta de soareci zilnic.

Dupa un timp, ei au  dezvoltat  o intoleranta la glucoza. Experimentul a fost repetat pe mai multi soareci, rezultatul fiind acelasi.  

Intoleranța la glucoza apare cand organismul reacționeaza mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit sa isi intensifice eforturile pentru a controla nivelul zaharului din sange. Fenomenul este observat frecvent in starile pre-diabetice.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta raman destul de rezervati si afirma ca cercetarile lor trebuie efectuate la scara mai mare.

AFP incheie informarea cu privire la acest subiect, mentionand ca studiile care s-au facut pana acum cu privire la indulcitorii artificiali au aratat contrariul asupra pierderii in greutate sau a tolerantei la glucoza.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.