Ingrasa sau nu anticonceptionalele? Sunt sigure pentru sanatate, mai ales in combinatie cu obiceiurile alimentare sau comportamentele nocive? Aceste sunt doar cateva din intrebarile care se pun frecvent de catre femeile care aleg sa recurga la pilule contraceptive.
Anticonceptionalele din ziua de astazi, care se administreaza zilnic pentru evitarea unei sarcina nedorite, contin hormoni de doua tipuri: progesteron si estrogen.
Mituri impamantenite din trecut
La inceputul utilizarii pilulelor contraceptive, undeva prin anii 60’, dozajul acestor hormani nu era foarte bine reglat, drept pentru care, acum, specialistii considera ca pilulele din trecut aveau concentratii de hormoni de cateva sute de ori mai ridicate decat ar fi trebuit.
In unele cazuri s-au raportat concentratii chiar si de 1000 de ori mai ridicate.
Astfel, cele mai multe femei care luau aceste anticonceptionale, inevitabil se ingrasau. Dozajul mare de hormoni in organism facea sa le creasca apetitul constant, iar organismul sa retina multa apa.
Pe parcursul anilor, insa, industria medicamentelor s-a dezvoltat, iar pilulele au fost mult imbunatatite.
Cercetatorii americani spun ca anticonceptionalele nu ingrasa
Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea de Stiinte din Oregon, Statele Unite ale Americii, a concluzionat ca anticonceptionalale de ultima generatie nu ingrasa.
Oamenii de stiinta au studiat timp de un an de zile un grup de maimute femele (macaci), iar cercetarile medicale au aratat ca in aceasta perioada, pilula contraceptiva nu a avut impact semnificativ asupra greutatii corporale.
Impotriva mitului care spune ca „anticonceptionalele ingrasa”, tot americanii vin cu argumente.
Ei cred ca aceasta credinta s-a implementat deoarece, in unele cazuri, pilulele pot duce la retentia de apa, insa intr-un procent destul de mic.
Ce tipuri de pilule exista pe piata?
La ora actuala, in functie de doza de etinilestradiol din compozitie, aceste pastile se impart in trei categorii: normodozate, minidozate si microdozate.
In functie de concentratiile de hormoni, pilulele care se iau regulat, pot fi monofazice,bifazice sau trifazice.
Anticonceptionalele monofazice.
Cele mai multe medicamente anticonceptionale sunt monofazice, arata studiile.
Acestea elibereaza aceeasi cantitate de estrogen si progesteron pe durata celor 21 de zile de administrare a pilulei, dupa care urmeaza o pauza de 7 zile.
Aceste pilule reprezentinta prima optiune in ceea ce priveste recomandarea medicilor sau preferintele femeilor.
Anticonceptionalele bifazice
Aceste pilule au o concentratie variata de progesteron. Primele pastile au in componenta o concentratie mai redusa, dupa care avanseaza pe parcursul administrarii.
Cel mai des, medicii prescriu acest tip de contraceptive femeilor care au un ciclu neregulat si cu episoade de metroragie (sangerari provenit din uter in afara ciclului menstrual).
Anticonceptionalele trifazice
La fel ca si in cazul celor bifazice, pilulele trifazice au o concentratie diferita de progesteron pe care o elibereaza pe parcursul ciclului menstrual. Aici, insa, apar modificari in trei faze diferite.
Este foarte important in cazul utilizarii acestui tip de contraceptiv, administrarea in ordinea corecta.
Medicii mentioneaza inca odata faptul ca rolul anticonceptionalelor este doar cel contraceptiv si nu de protejare impotriva bolile cu transmitere sexuala. Singura metoda eficienta in acest sens este prezervativul.
buna seara am si eu o intrebare nu am luat niciodata anticonceptionale si as vrea sa stiu daca dupa ce imi trece ciclul le iau pana termin blistul? va multumesc