Reprezentantii Institutului de Santate Publica din Belgia au facut public un studiu conform caruia caramelul,cel mai utilizat colorant din industria alimentara, are efecte nocive pentru sanatate. Folosit in special in industria bauturilor si a dulciurilor, caramelul ofera o culoare de chihlimbar si un gust specific celui de zahar ars.
Insa, acest colorant alimentar se mai utilizeaza si la prepararea sosurilor sau a unor tipuri de inghetata sau bere.
Retetea originala( E150a) se modifica destul de des atunci cand vine vorba de prepararea unor tipuri noi de produse, prin adaugarea de amoniac (E150b) sau sulfiti E150c.
Prin procesare, caramelul elibereaza 4 substante nocive
Caramelul se obtine prin topirea zaharului, timp in care, sub influenta caldurii poate suferi modificari de substante.
Acestea, informeaza reprezentatii Institutului Belgian, pot fi extrem de daunatoare pentru organism.
Pana la acest moment s-au descoperit patru tipuri de compusi toxici si cancerigeni eliberati in timpul incalzirii caramelului.
Riscuri pentru sanatate
De altfel, conform AFP, belgienii vorbesc de riscuri vizavi de aceste substante, mai ales in cazul copiilor.
Se intentioneaza cresterea gradul de constientizare in randul consumatorilor in privinta schimbarii obiceiurilor alimentare, din ce in ce mai daunatoare.
Oamenii trebuie sa fie tot mai constienti de efectele acestui ingredient, caramelul, atunci cand cumpara si consuma un produs.