Pacientii cu boili genetice rare vor putea fi mai bine tratati si consiliati. Acesta este cel putin unul din benefiicile infiintarii unor centre regionale de genetica medicala in tara noastra.
Ministerul Sanatatii a pus recent in dezbatere un proiect care prevede infiintarea de astfel de centre de genetica, care ar trebui sa functioneze in cele mai importante centre universitare din tara, pe langa spitale importante.
Diagnostic, tratament si preventie
Centrele de genetica medicala vor fi infiintate pentru o diagnosticarea facila a pacientilor cu boli genetice, dar si pentru stabilirea schemelor de tratament care sa duca la o recuperare buna a acestora.
Rolul unui asemenea centru va fi si cel de preventie, pentru ca se va lucra la programe de prevenire, inclusiv prin consilierea genetica a pacientilor si familiilor acestora.
Viitoarele mamici, informate asupra riscului de a naste copii bolnavi
Viitoarele mamici vor fi consiliate si monitorizate pentru a nu da nastere unor cu boli genetice.
Conform datelor oferite de Ministerul Sanatatii, in Romania, in fiecare an se nasc circa 8000 de copii cu astfel de boli.
Odata cu infiintarea centrelor de diagnostic, tratament si preventie, aceasta cifra ingrijoratoare ar putea fi diminuata considerabil.