Respiratie accelerata, senzatie de sufocare, dureri de cap, cresterea ritmului cardiac si tremurul corpului, aceste simptome la un loc pot insemna ca sunteti pe cale sa suferiti un atac de panica sau chiar sunteti in mijlocul unuia.
Ce este atacul de panica?
Atunci cand este exclusa o cauza medicala care poate avea la baza astfel de simptome, se pune problema aparitiei unui atac de panica. Atacul de panica este de obicei un episod scurt si intens, dar care se intampla subit. Aceasta tulburare anxioasa poate avea multiple cauze psihologice si comportamentale, dictate fie de evenimentele si persoanele din jur, fie de anumiti factori de la nivelul inconstientului nostru. Atacurile de panica pot avea o durata medie de cateva zeci de minute, insa ca intensitate, panica este resimta mai puternic in primele 5-7 minute, conform psihologilor.
Cauze ale atacului de panica
In unele situatii acestea sunt declansate de anumite fobii, constiente sau nu, ori de evenimente cu efect de soc asupra psihicului.
Terapeutii mai afirma ca astfel de episoade apar mai frecvent la varsta maturitatii si “din senin”, pentru ca persoana in cauza nu poate gasi o explicatie logica la acel moment. Pentru a identifica elementul declansator si mai ales daca tulburarile au loc relativ des, este nevoie de ajutorul unui specialist in psihoterapia cognitiv-comportamentala.
Cum ajutam o persoana care trece printr-un atac de panica?
Odata ce am recunoscut simptomele unui atac de panica si stim sigur ca persoana in cauza nu sufera de alte afectiuni precum cele cardiovasculare sau hipertiroidism, sunt cateva lucruri care pot fi facute pentru a ajuta victima.
- Nu lasam persoana in cauza singura
- Incercam sa o calmam folosind un ton bland, dar totodata ferm
- Ajutam victima sa respire normal prin metode precum numararea cu voce tare a inspiratiilor si expiratiilor, ori prin folosirea unei pungi care ajuta la restabilirea unui volum optim de aer pentru organism.
In cazul in care simptomele nu se amelioreaza in cel mult 20-25 de minute, trebuie sa solicitam interventia unui echipaj medical de urgenta pentru ca starea persoanei in cauza se poate agrava.