Oboseala continua, somnolenta, indispozitia si tristetea, toate aceste simptome resimtite in acest sezon, au un nume : astenia de toamna. Considerat un anotimp de tranzitie de la cald la rece, toamna ne poate da uneori peste cap, mai ales ca aduce variatii bruste de temperatura, vreme mohorata, plus scurtarea zilei.
Cum ne afecteaza astenia de toamna
In conditii de stres si oboseala, astenia de toamna se poate instala aproape fara sa stim si se manifesta uneori prin stari frecvente de somnolenta, senzatia de organism slabit, migrene si raceala.
Nevroza astenica, o afectiune frecventa
Neurastenia, o afectiune psihica numita si nevroza astenica, apare cu o senzatie de surmenaj fizic si psihic, insotita si de alte tulburari psihologice cum ar fi tristetea, hiperexcitabilitatea emotiva, insomniile si starile nevrotice.
Aparitia acestei afectiuni este foarte frecventa si este posibila aproape de la orice varsta, de la copii si pana la varstnici, explica psihologii. In plus de asta, revenirea din vacanta si reluarea sarcinilor de zi cu zi la servici sau acasa, pot contribui la instaurarea nevrozelor.
Parintii care trebuie sa-si pregateasca si copii de inceperea scolii, la fel, pot fi mai afectati.
Cum putem combate astenia de toamna
O alimentatie bogata in vitamine si proteine ne poate ajuta sa combatem disconfortul dat aceste stari.
De asemenea, un ritm de viata echilibrat, cu sport, activitati recreative si respectarea orelor de somn contribuie la redarea starii de bine, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.