Orice persoana asigurata are dreptul la cardul european de sanatate, pe baza caruia poate primi asistenta medicala in Uniunea Europeana. Pentru a obtine cardul european de sanatate, trebuie sa completati o cerere la Casa de Asigurari de Sanatate la care sa atasati o copie dupa cartea de identitate sau certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani, alaturi de dovada calitatii de asigurat pentru ultimii cinci ani. Cardul european de sanatate se elibereaza gratuit in termen de sapte zile.
Cum functioneaza cardul european de sanatate
Prin cardul european de sanatate, orice asigurat are dreptul la asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE.
“Prin sedere temporara se intelege deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp de cel mult 6 luni”, se precizeaza pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
CNAS precizeaza ca serviciile medicale acordate in baza cardului nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii.
Cardul european de sanatate nu acopera situatia in care persoana se deplaseaza intr-o tara din UE cu scopul de a beneficia de tratament.
Serviciile medicale vor fi asigurate in conformitate cu legislatia statului membru al UE in care se deplaseaza posesorul cardului european de sanatate.
Titularii cardului pot beneficia de servicii medicale in unitatile medicale de stat.
Cardul european de sanatate nu poate fi utilizat pe teritoriul Romaniei.
Cardul european de sanatate versus asigurarile medicale private de calatorie
Chiar daca eliberarea cardului european de sanatate este gratuita, multi romani aleg sa plateasca o asigurare medicala de calatorie privata.
Primul motiv ar fi valabilitatea cardului doar pe teritoriul UE si nu in afara spatiului acestuia. Prin urmare, o persoana care calatoreste intr-un tara situata in afara spatiului UE, va alege o asigurare privata.
Cardul european poate fi folosit doar in unitatile spitalicesti de stat, in timp ce asigurarea privata acopera serviciile medicale primite si in unitatile medicale private, in cuantumul unei sume de bani acoperita de tipul de asigurare medicala.
O asigurare de calatorie privata poate acoperi suplimentar cheltuielile aferente repatrierii sanitare, repatrierii in caz de deces, alaturi de toate cheltuieile aferente spitalizarii in urma accidentarilor si imbolnavirilor in functie de suma pe care o acopera asigurarea incheiata in tara.
Atentie daca practicati sporturi extreme in vacanta
Atunci cand incheiati o asigurare medicala privata, trebuie sa luati in vedere ca tarifele sunt diferite atunci cand vine vorba de practicarea unor sporturi extreme si ca o asigurare medicala de baza nu acopera aceste tipuri de activitati.
In acest caz, firmele de asigurari impun costuri mai mari pentru o asigurare medicala privata. Intre sporturile extreme sunt incluse sporturi pe gheata/zapada (ski, snowboarding, snowmobile), nautice (surfing, canioning, kitesurfing, rafting, scubadiving, windsurfing, navigatie cu vase cu vele), aero (kiting, bungee-jumping, deltaplan, parapanta, parasutism, zbor cu avioane cu motor de mici dimensiuni, planor, balon), terestre (calarie, speologie, paintball, pescuit cu harpon, tiroliana), pe roti (ciclism, raliuri, conducere de ATV, mountain biking, off-road cu masini de teren).