O dieta bogata in calorii este cauza principala a cresterii ratei obezitatii la nivel mondial. Obezitatea este considerata a cincea cauza de deces la nivel mondial, avand in vedere ca sta la baza unor afectiuni precum diabetul de tip II sau bolile cardiovasculare. Pentru ca de multe ori facem alegeri alimentare gresite care cresc riscul acestor afectiuni, specialistii de la Harvard Medical School atrag atentia asupra principalelor surse de calorii prezente in dieta zilnica a multor persoane.
Deserturile de patiserie
Chiar daca ne plac foarte mult si le consumam fie in loc de mic dejun, fie intre mesele principale ale zilei, deserturile de patiserie ne fac foarte mult rau. Prajiturile, gogosile, placintele, fursecurile sunt adevarate surse de calorii care ar trebui reduse considerabil din dieta zilnica. Le puteti inlocui cu fructe si legume pe care le puteti consuma ca si gustari intre mese.
Painea alba
La orice masa a zilei, de pe masa romanilor nu lipseste painea. Cu cat este mai alba si mai pufoasa, cu atat este mai apreciata si rapid consumata. Nutritionistii insa ne sfatuiesc sa o inlocuim cu painea din cereale integrale, mult mai satioasa si bogata in fibre si nutrienti.
Bauturile carbogazoase si alcoolul
Pentru ca o masa sa fie completa, multi dintre noi bem in loc de apa plata sanatoasa tot feluri de sucuri acidulate bogate in calorii. Ingrijorator este ca si multi copii consuma astfel de bauturi bogate in zahar, surse de declansare a diabetului zaharat si a altor afectiuni. Putem inlocui astfel de bauturi cu apa plata cu lamaie, sau cu sucurile naturale pe care ni le putem face in casa. Nu in ultimul rand, alcoolul este o bautura nociva pentru sanatate daca este consumata in cantitati excesive.
Pizza si pastele
Bogate in carbohidrati, aceste feluri de mancare ne vin primele in minte atunci cand nu stim ce sa mancam. Din pacate insa, specialistii de la Harvard ne avertizeaza ca alimentele de acest fel se situeaza intre primele surse de calorii. Nutritionistii ne recomanda sa le inclouim cu salate proaspete in care sa adaugam seminte sau nuci, surse bogate de nutrienti si vitamine.
Carnea bogata in grasimi
Chiar daca alegem carnea de pui sau cea de vita considerand ca au un aport caloric mai scazut, trebuie sa fim foarte atenti la felul in care este gatita. Daca este gatita in ulei incins sau este consumata alaturi de cartofi prajiti, si carnea slaba devine un pericol pentru sanatatea noastra. Nutritionistii ne recomanda sa alegem gratarele sau sa fierbem carnea, iar ca garnitura sa mancam salate.