Exista o serie de obiceiuri zilnice care pot contribui decisiv la starea noastra de sanatate. Fumatul, consumul excesiv de alcool, o alimentatie bogata in grasimi, zahar sau sare nu sunt singurii factori care pot declansa bolile cronice. In fiecare zi avem obiceiuri aparent inofensive care pot fi la fel de nocive in timp precum alimentatia nesanatoasa sau fumatul.
Prea multe ore in fata televizorului
Dupa o zi de munca, foarte multe persoane se relaxeaza la un film sau la emisiunile preferate in fata televizorului. Ingrijorator este ca tot mai multi copii, chiar de la varste fragede, petrec multe ore in fata televizorului la desene animate. Multe persoane iau chiar si masa vizionand programele preferate. Studiile arata ca avem un risc mult mai mare de supraponderalitate si obezitate daca mancam la televizor.
Un studiu realizat de departamentul de sanatate publica al Universitatii Navarra, citat de medicaldaily.com, a analizat pe o perioada medie de opt ani stilul de viata a 13.284 de absolventi de colegiu. Studiul a pus accentul pe trei factori de risc, si anume orele petrecute in fata televizorului, orele petrecute in masina si cele in fata calculatorului.
La finalul studiului, 97 dintre participanti la studiu au murit, 19 din cauza bolilor cardiovasculare, 46 de o forma de cancer, iar 32 din alte cauze.
Lipsa igienei dentare
Spalatul pe dinti cel putin de doua ori pe zi trebuie sa faca parte din obiceiurile zilnice. In Romania din pacate, exista foarte multe persoane care nu folosesc periuta de dinti nici macar o data pe zi.
Cele mai multe persoane care se spala pe dinti doar de cateva ori pe saptamana locuiesc in zona rurala a tarii noastre.
Specialistii atrag atentia ca persoanele care nu se spala pe dinti nu risca doar carii sau pierderea dintilor, ci moarte premature din cauza cancerului.
Un studiu realizat de cercetatorii suedezi pe o perioada de 24 de ani, in care au fost incluse 1390 de persoane, a analizat raportul dintre lipsa unei igiene dentare corecte si imbolnavirea de cancer.
Rezultatele au aratat ca 35 dintre persoanele care au murit pana la finalizarea studiului si-au pierdut viata din cauza cancerului ca urmare a microbilor din cavitatea bucala care au afectat gingiile, generand infectii.
Singuratatea si lipsa unui partener de viata
Chiar daca multe persoana asociaza lipsa partenerului cu statutul de independenta, iar singuratatea cu momente de respiro, specialistii sunt de alta parere.
Persoanele singure au un risc mai mare de a suferi de depresie, de a avea o tensiune arteriala crescuta si de a avea probleme cu somnul. Toti acesti factori cumulati pot creste riscul mortii premature.
Batranii care raman singuri dupa moartea partenerului de viata si care nu sunt vizitati de copii au un risc cu 14% mai mare de a muri prematur.