In perioada verii, fiecare dintre noi ajunga sa ajunga macar o data la plaja. Fie ca ne facem vacantele la malul Marii Negre, fie ca alegem destinatii mai indepartate, trebuie sa stim ca ne putem intoarce din vacante cu o serie de boli pe care le putem lua la plaja. Parintii sunt sfatuiti sa aiba mare grija unde fac plaja si se joaca cei mici la mare avand in vedere ca riscul infectarii cu diferite boli este ridicat.
Pericol de inec: Chiar daca stiti sa inotati foarte bine, aveti grija la curentii marini si mai ales luati in considerare daca plaja este supravegheata de salvamari. Specialistii recomanda sa fiti foarte atenti la insemnele si atentionarile de pericole, si mai ales nu scapati din ochi copiii care se joaca in mare. Chiar si adultilor, specialistii le recomanda sa nu inoate niciodata singuri pentru a fi mai siguri ca pot primi ajutor in caz de pericol sau ca altcineva poate sa ceara ajutor salvamarilor sau persoanelor de pe plaja.
Arsuri pe piele: Specialistii atrag atentia ca nici macar cremele cu protectie solara ridicata nu ne mai apara impotriva riscului cancerului de piele. Cu toate acestea, pentru a reduce acest risc medicii recomanda sa folosim crema de protectie si sa nu ne expunem la soare in mijlocul zilei. Metoda cea mai eficienta ar fi sa ne acoperim pielea cu haine subtiri, commode si cu palarie de soare.
Stare de ameteala si confuzie: Caldura puternica si expunerea la soare poate sa ne afecteze starea de sanatate. O zi la plaja intr-o zi torida ne poate cauza stari de ameteala, greata, stari care se agraveaza cand sunteti deshidratati. In cazul in care aveti aceste simptome, trebuie sa nu mai stati deloc la plaja si sa beti suficiente lichide pentru a va hidrata. Nu sunt recomandate sucurile, bauturile enrgizante sau alcoolul.
Intepaturile de meduze: O intepatura de medusa poate cauza un adevarat soc si teama de a mai intra in apa. Medici recomanda ca imediat dupa intepatura, sa clatiti foarte bine cu apa locul in care ati fost intepati. Chiar daca simtiti mancarime si arsura, nu este recomandat sa folositi creme fara sa intrebati un specialist. In cazul in care zona se umfla, trebuie sa va adresati medicului. Un risc ridicat il au persoanele care pot dezvolta reactii alergice. In acest caz, pot aparea simptome precum dificultate in respiratie sau stare de disconfort la nivelul gatului.
Infectare cu apa contaminata: Contactul cu apa contaminate cu resturi fecale poate duce rapid la boli gastrointestinale cu riscuri majore pentru cei mici. Apa contaminate poate duce si la infectii respiratorii sau la infectii in zona gatului sau urechilor.