Infectia HIV/SIDA ar putea avea fi prevenita intr-un grad mai ridicat daca mesajele de atentionare a tinerilor asupra riscurilor in infectia HIV/SIDA ar fi trimise prin retetele de socializare sau pe paginile cu jocuri interactive. Specialistii considera ca tinerii cei mai expusi riscului acestei afectiuni folosesc astfel de retele in fiecare zi, prin urmare mesajele de preventie HIV/SIDA ar ajunge mult mai usor si direct catre ei.
Tinerii ar putea fi informati mai eficient pe retelele de socializare
Un studiu realizat de cercetatorii de la Columbia University School of Nursing, publicat in revista de specialitate “Journal of Medical Internet Research” a analizat impactul pe care il pot avea retetele de socializare in transmiterea mesajelor despre infectia HIV/SIDA.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca preventia acestei afectiuni poate avea rezultate mult mai bune in spatiul digital de vreme ce publicul tinta foloseste zilnic retelele de socializare sau platforme de jocuri online.
Conform studiului, mesajele trimise pe aceste platforme pot scadea riscul bolilor cu transmitere sexuala si pot creste numarul de persoane care se testeaza pentru depistarea virusului HIV.
Tinerii sunt mai deschisi discutiilor online decat celor fata in fata
Abordarea unor subiecte precum transmiterea virusului HIV/SIDA in urma unui contact sexual neprotejat este mai bine receptata de tineri in mediul online.
Specialistii considera ca tinerii sunt mai deschisi a primi sau a raspunde la mesaje de informare despre riscurile infectiei cu HIV/SIDA in mediul online deoarece se simt mai confortabili cu situatia de a nu le pune cineva intrebari direct.
In cadrul studiului, s-a observat o crestere a interesului tinerilor fata de informatiile relationate cu HIV/SIDA daca pe un forum de discutii un expert in boli cu transmitere sexuala propunea astfel de subiecte de discutie si raspundea prompt la intrebarile tinerilor.
Pentru a ajunge la tinerii foarte expusi riscului infectarii cu HIV/SIDA, cercetatorii au lansat un site adresat tinerilor care isi cautau parteneri online. Pe acest site, au postat mesaje de informare despre infectia cu HIV/SIDA, mesaje in urma carora multi dintre utilizatorii site-ului s-au testat pentru aceasta afectiune.
De asemenea, cresterea numarului de vizualizari a mesajelor despre HIV/SIDA a fost posibila si pe baza retetelor de socializare Facebook si Twitter.