Dieta cu ulei de masline este recomandata de specialisti pentru un stil de viata sanatos. Alaturi de legumele proaspete consumate in salate, uleiul de masline poate avea efecte deosebit de importante in preventia multor afectiuni. O persoana care urmeaza o dieta mediteraneana, spre exemplu, adaugand in salatele consumate ulei de masline are un risc de infarct cu 20% mai mic, conform studiului Predimed, citat de elmundo.es.
1.Uleiul de masline previne dementa
Un studiu realizat de specialisti de la Universitatea Navarra, la care au participat 522 de persoane cu varsta intre 55 si 80 de ani, arata ca uleiul de masline consumat in salate ajuta la o buna functionare a creierului, prevenind deteriorarea cognitiva.
Autorii studiului au analizat astfel capacitatea persoanelor de a memora, de a se orienta in spatiu, gradul de atentie, ajungand la concluzia ca persoanele care au urmat o dieta mediteraneana in care au inclus uleiul de masline au avut rezultate semnificativ mai bune.
2. Dieta cu ulei de masline reduce riscul cardiovascular
Timp de cinci ani, 7500 de persoane au fost incluse intr-un studiu care a analizat alimentatia pe care o urmau, dar si efectele asupra sanatatii ale dietelor urmate.
Persoanele care au urmat o dieta mediteraneana asezonandu-si salatele cu ulei de masline aveau un risc de accident vascular cerebral cu 30% mai scazut.
La persoanele care au consumat ulei de masline in salate sau peste s-a observat si un risc mai mic de infarct.
3. Uleiul de masline previne fibrilatia atriala
In revista de specialitate “Circulation” au fost publicate rezultatele unui studiu care a analizat impactul consumului de ulei de masline in dieta.
In cadrul studiului au participat 6.705 pacienti la care au fost analize cauzele aparitiei fibrilatiei atriale.
La persoanele care au consumat o dieta formata din multe legume si peste, la care au adaugat ulei de masline, s-a observat o scadere semnificativa a incidentei fibrilatiei atriale.
Specialistii considera ca beneficiul major al uleiului de masline in acest caz este rolul sau antiinflamator si antioxidant.
Uleiul de masline este recomandat de specialisti in orice tip de dieta datorita proprietatilor benefice pentru sanatate dar si datorita rolului sau in preventia bolilor cardiovasculare, a diabetului dar si a cresterii in greutate.