Dieta cu sapte sau mai multe portii de legume si fructe consumate zilnic poate reduce cu 25% riscul de deces prin cancer si cu 31% riscul de deces din cauza bolilor cardiace, conform unui nou studiu publicat in “Journal of Epidemiology&Community Health”, realizat de cercetatorii de la University College din Londra. Acelasi studiu arata ca legumele proaspete, consumate in salate, au un efect mai puternic pentru sanatate decat consumul de fructe.
Peste sapte portii de fructe si legume scade riscul decesului cu 42%
In cadrul studiului au participat 65.226 de persoane cu varsta peste 35 de ani din Anglia, in perioada 2001-2008.
Cercetatorii precizeaza ca riscul decesului scade cu 14% prin consumul a maxim trei portii de fructe si legume, cu 29% la trei – cinci portii consumate, 36% la cinci-sapte portii, si 42% prin consumul a peste sapte portii.
Autorii studiului precizeaza ca legumele proaspete au cel mai puternic efect pentru sanatate, fiecare portie consumata reducand cu 16% riscul de deces.
Astfel, consumul unei salate proaspete poate reduce riscul de deces cu 13%, in timp ce o portie de fructe proaspete scade riscul doar cu 4%.
Fructele conservate nu sunt recomandate de specialisti
In cadrul studiului, cercetatorii nu au semnalat efecte benefice importante in consumul sucului natural de fructe.
Mai mult, acestia considera ca fructele din conserva si cele pastrate prin inghetare pot creste riscul decesului cu 17%. Argumentul cercetatorilor a fost ca in fructele din conserva, spre exemplu, exista o cantitate mare de zahar care afecteaza direct sanatatea.
Autorii studiului recomanda astfel un consum cat mai mare de fructe si legume proaspete pentru a reduce riscul decesului.
Expertii recomanda, de asemenea, inlocuirea gustarilor nesanatoase, bogate in zahar sau grasimi, cu fructe si legume.