5 masuri esentiale in regimul de viata pentru prediabet

poza testari gratuitePeste trei milioane de romani sufera de prediabet, conform unui noi studiu PREDATORR realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie. Lipsa unor masuri de preventie printr-un regim alimentar sanatos urmat de exercitii fizice regulate determina ca numarul de cazuri de diabet zaharat de tip II sa fie in crestere in Romania, respectiv 2 milioane de persoane.

Stil de viata sanatos in preventia diabetului zaharat de tip II

[the_ad id=”14074″]O persoana diagnosticata cu prediabet trebuie sa ia in vedere un regim de viata sanatos care sa previna dezvoltarea conditiei de prediabet in diabet. Medicii recomanda ca bolnavii cu prediabet sa urmeze un regim alimentar sanatos si sa evite sedentarismul.

Evitati cresterea in greutate

Unul din riscurile majore in declansarea diabetului zaharat de tip II este supraponderalitatea si obezitatea.

Medicii recomanda un regim alimentar sanatos, din care sa lipseasca alimentele bogate in calorii sau cu o cantitate de zahar ridicata.

Consumati alimente care sa previna diabetul

Consumati multe fructe si legume, cu precadere spanac, broccoli, morcovi, fasole verde. In cazul fructelor, medicii le recomanda pe cele care nu au o cantitate mare de zaharuri, si anume mere, fructe de padure, caise, cirese sau prune.

Adaugati in dieta pentru prediabet alimente bogate in calciu, fibre si consumati cereale integrale.

Evitati alimentele cu o cantitate mare de calorii precum laptele gras, branza sau dressingul de salata.

Faceti miscare mai des

Una din masurile principale sa preveniti transformarea prediabetului in diabet este sa faceti regulat miscare fizica.

Un raport publicat de Comisia Europeana pentru 2013 arata ca 60% dintre romani nu fac niciun sport si fac activitati fizice foarte rar sau deloc. Lipsa miscarii fizice este un factor de risc esential in cresterea in greutate, obezitate, diabet si boli cardiovasculare.

Pentru a face in fiecare zi miscare, puteti alege sa mergeti pe jos sau cu bicicleta la serviciu, sa faceti plimbari mai lungi seara in parc si chiar sa va plimbati printr-un supermarket in cazul in care vremea de afara nu va permite sa faceti miscare in aer liber.

Dormiti suficiente ore noaptea

O persoana care doarme putine ore noaptea are un risc mai mare de diabet zaharat de tip II.

Daca nu aveti parte de un somn suficient, veti avea probleme in pierderea kilogramelor in plus. O persoana cu prediabet care are risc de obezitate va pierde mai greu in greutate daca nu doarme suficient.

Pentru a dormi mai bine, incercati sa va relaxati inainte de a ora de somn. Nu va uitati la televizor, nu folositi tableta sau telefonul daca incercati sa adormiti.

Evitati sa beti cafea dupa-amiaza deoarece va poate afecta somnul.

[the_ad id=”14076″]Consultati medicul mai des

O persoana diagnosticata cu prediabet trebuie sa-si controleze atent regimul de viata. Este foarte important sa cereti sfaturi in privinta regimului alimentar care sa previna diabetul, sa cunoasteti alimentele recomandate si sa va informati care sunt riscurile unei persoane cu prediabet.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • Adriana spune:

    Am 72 de ani,am glicemia 103 trebuie sa imi fac probleme?

  • aldea spune:

    Buna ziua,
    As dori si eu un meniu pentru prediabet, pentru ca nu ma pot obisnui cu alte meniuri decat cele……. si cu gramajele. Citesc, ma documentez dar nu reusesc sa ajung la o intelegere cu mine.
    Va rog sa ma ajutati.
    Multumesc!

  • Maxim Domnica spune:

    Buna ziua!…in urma testului cu glucoza, glicemia la 2 ore dupa ingerare a fost de 184! Va rog sa-mi spuneti, ce regim alimentar ar trebui sa urmez in situatia data! Va multumesc !

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.