Consumul de zahar devine la fel de periculos ca fumatul

cantitate-de-zaharNumarul mare de persoane care se confrunta cu diabetul zaharat de tip II sau cu obezitatea determina specialistii sa atraga atentia constant asupra riscului major pe care il are consumul necontrolat de zahar. Acestia considera ca riscurile si afectiunile asociate consumului de alimente sau bauturi cu un continut mare de zahar pot fi la fel de periculoase ca riscurile asociate fumatului.

OMS recomanda sa nu consumam zilnic mai mult de 25 de grame de zahar

Pentru a preveni bolile asociate consumului excesiv de zahar, precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa reducem cantitatea zilnica de zahar consumata prin alimente si bauturi (cu exceptia zaharului din fructe si legume) la 25 de grame, conform elpais.com.

Prin urmare, o persoana care mananca intr-o zi o inghetata, o prajitura si bea o bautura carbogazoasa va depasi cu siguranta aceasta limita.

Consumul de zahar este in crestere la nivel mondial

In ciuda avertizarilor asupra efectelor nocive pe care le are zaharul asupra sanatatii noastre, statisticile arata ca in 2012 consumul de zahar per capita a crescut la 24,6 kilograme, cu un kilogram mai mult fata de 2011, conform Organizatiei Mondiale a Zaharului (International Sugar Organization).

Conform FAO (Food and Agriculture Organization), cresterea ratei obezitatii si diabetului zaharat de tip II se datoreaza unui stil de viata neadecvat, sedentarismului, lipsei unei diete corespunzatoare.

Boli asociate consumului excesiv de zahar

Un consum excesiv de zahar ne supune riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip II, obezitate, boli cardiovasculare.

Medicii recomanda sa inlocuim in dieta zilnica prajiturile, dulciurile din comert cu fructe si legume sau cu produse gatite in casa in care putem controla cantitatea de zahar.

Persoanelor care deja se confrunta cu diabet zaharat de tip II li se recomanda un regim pentru diabet bogat in fructe si legume, cereale integrale, alimente bogate in calciu si potasiu.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.