Encefalita de capusa este cauzata de infectii virale ale sistemului nervos central. O persoana se infecteaza prin intepatura de capuse. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cazuri de encefalita de capusa sunt inregistrate in tarile europene central si de nord, in nordul Chinei, in Mongolia si Rusia. In fiecare an, sunt raportate aproximativ 10.000-12.000 de cazuri, insa se considera ca numarul real de cazuri este mult mai mare.
Simptome in encefalita de capusa
Principalele simptome include febra, pierderea apetitului, dureri de cap, ameteli, varsaturi.
Simptomele severe se manifesta prin inflamatii ale creierului si maduvei spinarii, iar la 1% din cazurile cu simptome severe survine decesul.
Tari cu risc de infectare
In atentia persoanelor care calatoresc, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) precizeaza ca tarile cu risc de infectare sunt Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Polonia, Slovenia, Suedia, Elvetia, Japonia, China, Mongolia si Coreea de Sud.
Vaccinarea – principala metoda de preventie
OMS recomanda vaccinarea ca masura de preventie impotriva encefalitei de capusa. Riscul de imbolnavire este mai mare astazi din cauza miscarii populatiei dintr-o regiune in alta.
Se recomanda vaccinarea persoanelor care calatoresc catre o zona endemica si care desfasoara activitati in aer liber, unde riscul de infectare este mai mare.
CDC recomanda o vestimentatie adecvata in zonele cu risc si in activitatile in aer liber, care sa acopere pe cat posibil picioarele si mainile, precum si aplicarea conform recomandarilor a sprayului impotriva insectelor.