Febra galbena este o boala infectioasa cauzata de virusul amaril. Se poate transmite prin intepatura de tantari infectati. Persoanele cu risc de infectare sunt cei care calatoresc in zonele unde sunt inregistrate cazuri de febra galbena, precum Africa Centrala, America Tropicala sau America de Sud. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca la 50% dintre pacientii cu febra galbena care nu primesc tratament survine decesul. In fiecare an, la nivel global, sunt inregistrate 200.000 de cazuri de febra galbena, cauzand 30.000 de decese.
Simptome principale
Primul simptom care apare este febra mare aparuta brusc, dureri abdominale si musculare. Specialistii precizeaza ca febra galbena, in faza initiala a bolii, este greu de diagnosticat, si poate fi confundata cu malaria, hepatita virala, febra hemoragica.
Complicatii in febra galbena
Un risc foarte mare este ca boala sa progreseze catre hipotermie, icter, varsaturi cu sange.
Cresterea numarului de proteine in urina poate determina afectiuni hepatice si renale care pot duce la coma si chiar deces.
Masuri de preventie
OMS recomanda ca principala masura de preventie vaccinarea impotriva febrei galbene si atrage atentia ca in ultimii ani numarul de cazuri inregistrate cu febra galbena a crescut din cauza miscarii populatiei, a schimbarilor climatice. OMS precizeaza ca o singura doza de vaccin ofera imunitate pe viata impotriva bolii.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda masuri suplimentare de protectie impotriva infectiei in cazul calatoriilor catre destinatiile cu risc pentru febra galbena.
Se recomanda adaptarea vestimentatiei in aceste zone, in principal acoperirea mainilor si picioarelor pe cat posibil pentru a evita intepaturile de tantari si folosirea unui spray impotriva insectelor.