Holera

Holera este o boala intestinala, contagioasa cauzata de vibrionul holeric (vibrio cholerae). Principala cale de imbolnavire este contactul cu apa contaminata de dejectii umane infectate, sau prin consumul de alimente si bauturi contaminate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) apreciaza ca in fiecare an sunt inregistrate 3 – 5 milioane de cazuri de holera, iar in 120.000 de cazuri survine decesul. Specialistii avertizeaza ca boala poate surveni in cateva ore de la infectarea cu vibrionul holeric.

Simptome in holera

Principalul simptom este diareea apoasa severa, insotita de varsaturi si crampe abdominale.

Deshidratarea este principalul risc in urma diareei si varsaturilor.

OMS avertizeaza ca 75% dintre bolnavii infectati cu vibrionul holeric nu dezvolta nici un simptom, fiind un risc major de infectare in comunitate. 80% dintre bolnavi dezvolta simptome moderate, in timp ce doar 20% dintre bolnavi se confrunta cu simptome grave, precum diaree, varsaturi.

Persoane cu risc in holera

Copiii si batranii sunt persoane la risc in imbolnavirea cu holera, deoarece la ei pot apare deshidratarea cea mai severa, ducand pana la deces. Boala se manifesta prin deshidratare cu pierdere rapida in greutate, insuficienta circulatorie, scaderea tensiunii arteriale.

In cazul infectarii cu holera, riscul de deces este foarte ridicat in cazul copiilor care sufera de subnutritie sau a bolnavilor cu HIV.

Persoanele care au o imunitate scazuta sunt de asemenea expusi riscului mai mare de deces in cazul imbolnavirii cu holera.

Masuri de preventie

OMS recomanda imunizarea cu vaccinul impotriva holerei, masura de preventie care trebuie insotita de pastrarea igienei, de asigurarea apei potabile curate si de imbunatatirea masurilor igienico-sanitare.

In octombrie 2010, in Haiti s-a produs o epidemie cu 2901 de morti si un total de 134.678 de cazuri inregistrate (conf. Ministerul Haitian al sanatatii).

In cazul calatoriilor si vacantelor in zonele exotice, cu risc, se recomanda pastrarea igienei riguroase, spalarea frecventa a mainilor, consumul de apa imbuteliata, sau apa fiarta in prealabil, consumul doar al alimentelor preparate termic corect sau care prezinta garantii de sanitate.

Autor: dr. Dorica Sandutu, medic primar in medicina de familie, Arad

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.