Informarea despre vaccinare trebuie sa faca printr-o persoana competenta, medic de familie sau medic infectionist si nu din surse neoficiale. Doar medicul este in masura sa explice beneficiile sau efectele adverse ale vaccinurilor. In lipsa acestei informari corecte, apar o serie de preconceptii despre vaccinare, fara o baza stiintifica.
In plus, exista o serie de preconceptii despre diverse boli sau sfaturi nedocumentate privind tratamente sau masuri de precautie care pot face mai mult rau procesului de vindecare si/sau de preventie.
Mai jos gasiti raspunsuri si informatii utile validate de medici familie cu experienta. Le puteti urma cu incredere!
1. Este adevarat ca bolile infectioase au inceput sa dispara inainte de introducerea vaccinurilor?
2. Daca inca mai exista epidemii, inseamna ca vaccinurile nu au efect?
3. Este mai bine sa faci boala decat sa te vaccinezi?
4. Copiii alaptati la san mai au nevoie de imunizare?
5. Daca bolile prevenibile prin vaccinuri au fost practic eradicate, mai are rost vaccinarea?
6. Vaccinurile cauzeaza efecte secundare grave, chiar decese?
7. Vaccinurile pot cauza autism?
8. Exista vreun motiv intemeiat stiintific pentru vaccinarea impotriva varicelei? Nu este mai degraba o boala inofensiva?
9. Daca ne imbolnavim de varicela, putem face baie?
10. O persoana imuna impotriva varicelei poate fi totusi purtator, infectand astfel persoane sanatoase?
11. Fatul este protejat de mama, daca aceasta este imunizata impotriva varicelei?
12. Sugarii sunt protejati de varicela daca sunt alaptati?
13. Avem voie sa ne fardam pentru a acoperi crustele in cazul bolilor precum varicela si rujeola?
14. Putem face vaccinul antivaricelic dupa ce am intrat in contact cu o persoana bolnava?
15. Putem lua antibiotice si aspirina pentru tratarea varicelei?
Este adevarat ca bolile infectioase au inceput sa dispara inainte de introducerea vaccinurilor?
Nu. Boli grave precum poliomielita si variola au putut fi eradicate in majoritatea zonelor globului exclusiv prin vaccinare.
Desi exista masuri generale de sanatate, care reduc posibilitatea expunerii la virusuri, totusi aceste masuri nu sunt suficiente pentru ne proteja impotriva imbolnavirii (daca suntem expusi la agentii patogeni). Doar vaccinurile ofera protectia optima.
Daca inca mai exista epidemii, inseamna ca vaccinurile nu au efect?
Programele de imunizare mentin nivelul redus al bolilor serioase ca pojarul, rubeola, pertussis, tetanosul si difteria.
Daca insa acoperirea vaccinala scade, fie ca urmare a reducerii programelor de vaccinare, fie ca urmare a deciziilor personale, numarul imbolnavirilor creste rapid.
In plus, unele vaccinuri au mai multe doze de rapel. Daca este intrerupta secventa de vaccinare, nivelul anticorpilor scade sau nu ajunge la valoarea maxima, prin urmare protectia oferita nu este completa.
Este mai bine sa faci boala decat sa te vaccinezi?
Nu. Riscul complicatiilor grave, cum ar fi handicapurile definitive sau chiar decesul, ca urmare a evolutiei bolilor vaccinabile, este mult mai mare decat riscurile efectelor adverse date, in unele cazuri, de vaccinuri.
Spre exemplu: hepatita B poate provoca ciroza; poliomielita poate cauza paralizie, iar rubeola aparuta in sarcina poate duce la malformatii congenitale grave ale fatului.
Copiii alaptati la san mai au nevoie de imunizare?
Da. Laptele mamei sau placenta pot oferi protectie numai impotriva anumitori tipuri de infectii si doar pentru o perioada limitata (de pana la 6 luni dupa nastere), cu conditia ca mama sa fi dobandit anticorpii respectivi, fie pentru ca a trecut prin boala respectiva, fie prin vaccinare.
Daca bolile prevenibile prin vaccinuri au fost practic eradicate, mai are rost vaccinarea?
Da. Sunt doua motive esentiale pentru a ne vaccina: pentru a ne proteja pe noi insine, pentru ca oricine nu este protejat poate fi infectat, dar si pentru protejarea celor din jur. Este vorba de imunitatea de comunitate care impiedica izbucnirea epidemiilor.
In plus, nu toate bolile au fost eradicate si nu in toate tarile!
Vaccinurile cauzeaza efecte secundare grave, chiar decese?
Vaccinurile contin, uneori, numarul de sesizari primite prin sistemul de raportare a efectelor adverse legate de vaccinare.
Ca orice medicament si vaccinurile pot provoca reactii alergice, de exemplu si alte reactii adverse usoare (inflamarea zonei vaccinate, febra usoara). Reactiile adverse grave apar foarte rar sau extrem de rar, 1 la 1000 sau 1 la 100.000.
Beneficiile vaccinurilor se traduc in reducerea sau eliminarea cazurilor de boala ale caror riscuri sunt mult mai mari.
Vaccinurile pot cauza autism?
Nu exista nicio dovada care sa sugereze ca vaccinul antirujeolic sau oricare alt vaccin creste riscul de aparitie al autismului sau altor tulburari de comportament.
Studii ample realizate in Marea Britanie nu au identificat dovezi ale efectelor nocive, inclusiv autismul.
Studiul care a generat aceasta preconceptie, cel al lui Andrew Wakefield, a fost un studiu fraudulos, infirmat de chiar autorul sau si pentru care doctorului i-a fost ridicata licenta
Exista vreun motiv intemeiat stiintific pentru vaccinarea impotriva varicelei? Nu este mai degraba o boala inofensiva?
Conceptia comuna ca varicela este o boala „normala” a copilariei este eronata. De fapt, varicela poate avea complicatii extrem de grave.
Copiii constituie rezervorul principal de transmitere a varicelei catre grupurile cu risc mai mare de imbolnavire severa.
Complicatiile varicelei pot fi fasceita necrozanta, pneumonie, ataxia cerebeloasa si encefalita.
Daca ne imbolnavim de varicela, putem face baie?
Da. Se recomanda toaleta zilnica dar cu atentie: pacientul poate face dus (nu se va aseza in cada pentru a evita ruperea veziculelor), dar nu va folosi burete, se prefera gelul de dus aplicat direct cu mana, cu blandete, pentru a nu rupe veziculele.
La fel si in cazul samponului, se poate spala parul in fiecare zi cu un sampon de utilizare frecventa, cu blandete, deoarece exista vezicule si in par sau dupa urechi.
O persoana imuna impotriva varicelei poate fi totusi purtator, infectand astfel persoane sanatoase?
NU. Daca persoana respectiva a facut in trecut varicela sau daca a fost vaccinata, nu va transporta virusul, pentru ca in contact cu virusul varicelic, anticorpii din dotare il vor distruge.
Fatul este protejat de mama, daca aceasta este imunizata impotriva varicelei?
Da. Anticorpii mamei se transmit fatului prin placenta. Daca nu sunteti sigure ca ati facut varicela in trecut (sau vaccinul antivaricelic) si ati intrat in contact cu o persoana bolnava, adresati-va urgent medicului!
Sugarii sunt protejati de varicela daca sunt alaptati?
Da, dar pana la 5-6 luni si doar daca mama are anticorpi (pentru ca a facut varicela intrecut sau pentru ca a fost vaccinata corespunzator) ! Anticorpii mamei sunt transmisi sugarilor prin laptele matern, insa dupa 5-6 luni bebelusul nu mai beneficiaza de aceasta protectie.
Avem voie sa ne fardam pentru a acoperi crustele in cazul bolilor precum varicela si rujeola?
Daca sa foloseasca sau nu farduri pentru a acoperii cojile formate dupa uscarea bubitelor, este o intrebare pe care si-o pun multe femei. Fata poate fi fardata cu fond de ten, dar nu foarte abundent, dupa care se recomanda o demachiere atenta, pentru a nu rupe crustele.
Putem face vaccinul antivaricelic dupa ce am intrat in contact cu o persoana bolnava?
Da. Vaccinul poate fi facut in termen de 3 zile de la contactul cu persoana bolnava de varicela sau cu purtatorul.
Putem lua antibiotice si aspirina pentru tratarea varicelei?
Nu. Varicela este un virus, iar antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor.
Aspirina si preparatele combinate care contin aspirina au contraindicatie totala. NU folositi aspirina deoarece aspirina poate produce o afectiune grava numita Sindrom Reye, care poate duce la insuficienta hepatica si deces!
dtpa (difterie,tetanos,tuse convulsiva),am 56 ani si vreu sa fac acest vaccin.Locuiesc in Iasi si nu am gasit sa cumpar acest vaccin.Stiu ca adultii fac acest vaccin contra cost dar chiar si asa nu am gasit nici o clinica care sa dispuna de acest vaccin.Va rog sa mi spuneti unde si cum pot face vaccinul dtpa pentru adulti in orasul Iasi.Va multumesc.
Este adevarat cu cateva zile inainte si cateva zile dupa vaccinarea Ror nu se da ou?
Buna ziua! Baiatul meu a ramas in urma cu vaccinurile din schema de vaccinare intrucat a tot avut diverse afectiuni (varicela, raceala, roseola) si astfel ca a trebuit sa le decalat chiar cu cateva luni pe unele. As avea 2 intrebari: 1) faptul ca le-am amanat si nu le-am facut la varsta conform calendarului ar putea efecte negative? 2) acum are 1 an si mai avem de facut ultima doza din Prevenar si ROR, este vreo problema daca facem ROR (Nu are prima doza) pentru a nu risca sa contacteze rujeola si ulterior sa facem Prevenar sau eate musai sa urmam ordinea din schema? Multumesc!
Buna seara. Ce analize se fac pentru a afla daca intestinul subțire absoarbe toti nutrientii?
Ce vaccin este mai bun? MMR sau Priorix Tetra? Stiu ca tetra are si varilix-ul. Intrebarea este daca MMR sau Priorix?Multumesc
Sunt exact la fel, au aceeasi compozitie, sunt produse de firme diferite, de aceea au denumiri diferite.
Vad ca nu s-a raspuns la comentariile Iulianei. Tragem singuri concluziile..
Revin : nu chiar toate tarile vaccineaza cu BCG, administrarea lui se mentine in cele in care incidenta tuberculozei si a formelor grave de boala, la copii – miliaria si meningita tbc – este mare. In nici un caz nu putem spune ca Romania este cea mai vaccinata tara din Europa, la fel cu noi sunt alte 20 de tari europene !
„Predispozitia genetica este doar unul dintre multiplele motive pentru care nu ar trebui efectuate vaccinarile la sugari si copiii mici, vaccinurile asemanandu-se cu „un glonte tras in intuneric” (Harris Coulter) fara sa stim unde tintim, daca el si-a atins tinta si mai ales urmarile pe care le va avea in timp, „rana” provocata.” http://www.teologie.net/data/pdf/CTG-vaccin.pdf
Draga Iuliana, aceasta carte a aparut mai de mult si a starnit destul de multe discutii, dar, culmea, nu in lumea medicala – unde a fost de la inceput o prostie, ci in randurile parintilor sau a semidoctilor. Vaccinurile nu sunt „un glonte tras in intuneric” pentru ca ele sunt exact impotriva unor boli grave, care, o data produse, pot ameninta viata, sau pot produce invaliditati definitive.
Inca de la prima pagina – cuvant inainte – am urmatoarele observatii, care sunt sustinute de studii si lucrari prestigioase: 1.datele statistice au aratat, toate, beneficiile vaccinurilor; 2. toate tarile vaccineaza BCG; 3.intre Papiloma virus si cancerul de col uterin este o legatura clara si de netagaduit, pentru evidentierea careia, prof Zur Heusen a luat premiul Nobel in 2008 !….ma opresc aici, dar, inainte vreau sa spun ca vaccinarea este un drept al copilului! ganditi-va bine si documentati-va, inainte de a il incalca !
Aceasta carte are doar pt introducere si capitolul I extrase din 44 de carti si publicatii de specialitate, TOATE scrise de MEDICI din diverse tari care au facut cercetari la randul lor, in ultimii 100 de ani. CHIAR TOTI SUNT NISTE PROSTI???
Atunci de ce medicii pediatri romani, in special cei din generatia tanara, au inceput sa recomande parintilor sa nu mai vaccineze copiii? Explicand parintilor ca se fac cercetari asupra vaccinelor la Colentina?
Iar sora mea, studenta la kinetoterapie, face practica la clinica de recuperare pentru copii cu handicap psiho-locomotor, unde sunt o groaza de copii cu reactii post-vaccinale. Si personal cunosc o mamica a carei fetita a ramas paralizata dupa vaccinul antipoliomielitic… Adica sunt numeroase cazuri in jurul nostru…
Cat despre parinti si semidocti, cred ca intelegem si noi niste articole despre sistemul imunitar, destul cat sa lasam natura sa-si urmeze cursul…
Cat despre medicii care ridica in slavi vaccinurile, poate ar trebui sa faca niste cercetari, doar asa, ca sa nu ramana cu ochelarii de cal toata viata…
Sigur ca putem sa va oferim raspunsuri si dovezi. In primul rand ar trebui sa va ofer o informatie ca sunt dl dr Dumitra si nu o doamna.
Apoi, despre vaccinul BCG veti gasi o prezentare corecta pentru profesionistii din sistemul medical la urmatoarea adresa:
http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html
Nu uitati ca trebuie privite toate aceste informatii in balanta risc/bineficiu care in cazul BCG este clar inclinata in favoarea beneficiilor in Romania.
Cifrele mentionate in mesajul anterior le gasiti la:
https://extranet.who.int/sree/Reports?op=Replet&name=/WHO_HQ_Reports/G2/PROD/EXT/TBCountryProfile&ISO2=RO&outtype=html
si
https://extranet.who.int/sree/Reports?op=Replet&name=/WHO_HQ_Reports/G2/PROD/EXT/TBCountryProfile&ISO2=IT&outtype=html
Despre alte vaccinuri va pot oferi un link catre situl CDC Atlanta (Centre for disease control and prevention), un site de referinta privind corectitudinea informatiilor in care veti gasi multe raspunsuri la cele solicitate.
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/index.html
De exemplu:
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/safety.html
veti gasi exact procedura privind urmarirea efectelor la care va refereati.
In ceea ce priveste vaccinurile din schema nationala pot sa va mentionez ca ele au in spate atat studii cat si o extraordinara validare a probei timpului privind eficienta si siguranta.
Multumesc doamna dr Gindrovel!
Puteti sa-mi dati o trimitere catre un astfel de studiu sau articol medical?
Ma intereseaza in special pentru celelalte vaccinuri din schema nationala- exista dovezi privind eficienta/efectele adverse in functie de anumite categorii de copii(zone geografice,probleme de alimentatie/imunitate, nr mare de imbolnaviri, alti factori)?
Da, exista astfel de studii. Aceste informatii sunt culese atat in etapa de prelicentiere a oricarui produs fie el vaccin sau alt medicament cat si dupa avizarea acestuia.
Legat de vaccinul pentru TBC, exista mai multe tulpini folosite la producerea vaccinului. In general, ele pastreaza caracterele primei tulpini folosite la vaccinate si anume tulpina Pasteur dar exista si tulpini mai noi modificate. Eficacitatea acestuia nu este la fel de buna la adulti precum la copii. Din acest motiv vaccinam doar copii dar si pentru a preveni formele grave de infectie tuberculoasa precum miliara TB si meningita TBC, forme cu evolutie mortala in multe cazuri. Legat de eficacitatea in zonele calde, acest lucru este mai degraba legat de receptivitatea si rezervorul de bolnavi din aceste zone. Mai exact, Tarile din zonele calde, cel putin din Europa, raporteaza incidente foarte reduse comparativ cu Romania. Italia are o incidenta cumulata de 6,7 la 100 000 locuitori iar Romania de 94 la 100 000 locuitori in anul 2012. Din acest motiv multe tari din Uniunea Europeana nu mai vaccineza BCG. Diferenta este uriasa. De la 6,7 la 94!
Buna ziua,
Exista articole de specialitate/studii cu privire la aparitia efectelor adverse in urma vaccinarii in functie de anumiti factori? De ex, stim ca vaccinul TBC nu este la fel de eficient in zonele calde fata de celelalte zone.Cu exceptia inregistrarii cazurilor RAPI exista si programe de monitorizare si evaluare a acestor cazuri?