Riscurile de imbolnavire in urma consumului anumitor alimente stau in bacteriile pe care le contin. In Europa, studiile arata ca cele mai frecvente bacterii din alimente sunt Campylobacter si salmonella. Efectul acestor bacterii asupra organismului pot fi foarte puternice, de la dureri de cap, febra si diaree.
Peste 200.000 de infectii in Europa in 2012
Un raport recent al Agentiei Europene a Sigurantei Alimentare, citat de elmundo.es, a precizat ca in 2012, bacteria Campylobacter a cauzat 214.000 de infectii in Europa.
Principalul aliment in care a fost regasita aceasta bacterie este carnea de pui.
Persoana care ia aceasta bacterie poate experimenta simptome precum greata, dureri de cap, febra.
Numarul imbolnavirilor cu salmonella a scazut in Europa
Chiar daca salmonella este una dintre cele mai cunoscute si raspandite bacterii din alimente, ultimele studii arata ca numarul infectiilor cu aceasta bacterie au scazut.
Scaderea numarului de infectari cu salmonella a fost posibila prin dezvoltarea programelor de preventie si control.
Peste 1600 de infectari cu Listeria in Europa
In ceea ce priveste cazurile de infectare cu a treia cea mai frecventa bacterie, Listeria, statisticile arata ca numarul acestora a crescut cu 10% in Europa fata de anul trecut, precizeaza elmundo.es.
Principalele simptome cu care se confrunta un bolnav infectat cu aceasta bacterie sunt dureri similare celor din cazurile grave de gripa, precum meningita sau septicemia.
Bacteria poate aparea in alimente precum peste sau sunca dupa ce a fost gatita.