Campania “Diabetul nu doare” este sustinuta de Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania si Colegiul Medicilor din Romania. Campania se va desfasura pe o perioada de un an, interval in care spotul TV al campaniei va ajunge in peste 380 de clinici si de spitale din Romania, in timp ce afisele vor fi puse in peste 300 de locatii.
Peste 1.500.000 de persoane informate lunar
Campania “Diabetul nu doare” isi doreste sa informeze populatia din Romania asupra riscurile la care se supune in urma netratarii sau in lipsa controlului diabetului.
Prin aceasta campanie, se atrage atentia asupra riscurilor la care se expune un bolnav cu glicemie scazuta: orbire, boli ale rinichilor, neuropatie diabetica, atac cerebral.
Se doreste ca pacientii romani sa fie informati si sa recunoasca principalele semne ale diabetului precum urinare frecventa, scadere rapida in greutate, sete excesiva, somnolenta, lipsa de energie.
La fiecare 30 de secunde un picior este amputat din cauza diabetului zaharat
Statisticile arata ca in anul 2012 exista o prevalenta medie a neuropatiei diabetice de 43% in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 si 2.
Campania doreste ca pacientii sa constientizeze ca neurpatia diabetica poate fi prevenita si tratata.
“Se estimeaza ca diabetul zaharat afecteaza 4% din populatia Romaniei. Studiile epidemiologice mentioneaza ca o persoana din trei are ca si complicatie neuropatie diabetica periferica. (…) Credem ca este important sa construim legaturi intre toti membrii acestei comunitati (pacient, familia acestuia, diabetolog, neurolog, medic de familie, chirurg, psiholog, educator etc.) astfel incat sa ne putem ajuta intre noi prin schimburi de experienta si informatii”, a precizat conf.dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedinte Neurodiab, Societatea de Neuropatie Diabetica.
Sursa: www.agerpres.ro