Romania ocupa locul 29 din 33 de tari europene in ceea ce priveste accesul bolnavilor de scleroza la terapii de ultima generatie. Astfel ca doar 25% dintre bolnavii romani au acces la tratament. In Romania, aproximativ 10.000 de persoane sufera de scleroza.
Ce probleme majore intampina bolnavii de scleroza
Principala problema a pacientilor este accesul la tratament. Statisticile arata ca foarte multi pacienti trebuie sa astepte o perioada de peste un an pentru a beneficia de tratament.
O a doua problema majora are in vedere costurile pe care le implica tratamentul in scleroza. Costul mediu decontat de Programul National de scleroza multipla este mai mic decat costul medicamentului cel mai ieftin utilizat in tratamentul pacientilor.
“Pe de alta parte, terapiile de ultima generatie, la care au deja acces ceilalti pacienti ai Uniunii Europene, nu sunt incluse pe lista medicamentelor compensate, care nu a mai fost actualizata cu medicamente noi in ultimii cinci ani. In scleroza multipla, timpul este un factor decisiv”, a precizat Rozalina Lapadatu, Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).
“Boala poate aduce, in cativa ani, pacientul in scaun cu rotile”
Principalele simptome cu care se confrunta pacientul sunt deficite motorii ale membrelor, parestezii ale membrelor inferioare, tulburari de vedere, alterari ale simturilor.
Scleroza netratata are efecte majore asupra bolnavilor. Rozalina Lapadatu atrage atentia asupra riscului major pe care il au acesti bolnavi de a ajunge in scaun cu rotile in doar cativa ani.
Scleroza multipla este considerata cea mai invalidanta boala a tinerilor.
Lipsa accesului la tratament are si consecinte la nivel social si economic
“Desi tratamentul pentru un pacient poate parea scump – intre 10.000 si 20.000 euro/an, este de fapt mai ieftin decat daca nu tratam acesti pacienti. Fara tratament, un pacient cu scleroza multipla devine o persoana inactiva din punct de vedere profesional si social, care nu mai produce bunuri si servicii pentru societate. In lipsa tratamentului, statul ajunge sa plateasca pacientilor cu scleroza multipla pensie, medicatie, insotitor”, a precizat presedintele APAA.
Datele referitoare la accesul la tratament al pacientilor cu scleroza multipla sunt incluse in Platforma Europeana de Scleroza Multipla, cuprinse in Barometrul de analiza a situatiei pacientilor cu scleroza multipla.
Sursa: www.comunicatemedicale.ro