Vederea poate fi afectata de o serie de factori, de la folosirea incorecta a lentilelor, la lipsa masurilor de igiena pana istoricul bolilor oculare in familie. Respectarea principalelor masuri de preventie poate scadea major riscul aparitiei afectiunilor vederii.
Cum puteti preveni afectiunile oculare
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda o serie de masuri esentiale de protejare a ochilor.
- Controale regulate la medicul oftalmolog: chiar daca nu observati nicio schimbare in vedere si nu semnalati un simptom care pune in pericol acuitatea vizuala, medicii recomanda sa verificati preventiv vederea. In acelasi timp, specialistii precizeaza ca, in cazul afectiunilor frecvente ale ochilor, unii oameni nu realizeaza ca ar putea sa vada mai bine cu ochelari sau lentile de contact.
- Cunoasterea istoricul bolilor oculare in familie: avand in vedere ca unele afectiuni pot fi ereditare, este foarte important sa va informati daca unul sau mai multi membri ai familiei au suferit de o boala oftalmologica. In acest fel, aflati daca va numarati intre persoanele cu factor de risc ridicat de a avea afectiunea oculara in cauza.
- Odihniti-va ochii periodic: specialistii recomanda pauze regulate persoanelor care isi expun ochii la un efort continuu in activitatile zilnice. Acestia recomanda ca la fiecare 20 de minute sa va luati privirea de la calculator sau documente si sa priviti in orizont pentru 20 de secunde.
- Asigurati igiena atat a mainilor cat si a lentilelor: Infectiile oculare pot fi prevenite prin spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun, dar si prin evitarea contactului mainilor cu ochii. In cazul in care purtati lentile de contact, este foarte important sa le dezinfectati corect si sa le schimbati in intervalul recomandat.
- Mancati sanatos pentru o vedere buna: Specialistii recomanda o dieta bogata in morcovi, spanac, varza creata, precum si acizi grasi Omega-3 pe care ii gasiti in somon, ton.
- Controlati greutate: supraponderabilitatea si obezitatea pot cauza declansarea unor afectiuni precum diabetul, care poate afecta vederea. Rinopatia diabetica este una dintre principalele afectiuni oculare cu risc in diabet.
- Protejati-va ochii in activitatile cu factor de risc: in cazul in care faceti activitati sportive care va pot pune in pericol vederea, se recomanda folosirea ochelarilor de protectie. Protejarea ochilor este necesara si in anumite profesii care pot prezenta riscul expunerii la substante chimice, fum sau alte substante care pot dauna vederii.