Laboratorul mobil in preventia hepatitei

campanie-de-preventie-hepatitaHepatita este o boala care continua sa afecteze major populatia Romaniei. Conform estimarilor Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, 57% din cazurile de ciroza hepatica si 78% din cazurile de cancer la ficat sunt cauzate de infectii cu hepatita. In sprijinul diagnosticarii la timp a hepatitei, are loc o campanie de informare a populatiei printr-un laborator mobil in zona cu riscul cel mai ridicat din tara, Dobrogea.

In ce consta campania de informare in hepatita

Laboratorul mobil care se deplaseaza in Dobrogea este o autoutilitara carosata dupa standardele unei unitati de interventie medicala.

Locul de deplasare a autoutilitarei a fost ales Dobrogea in urma estimarilor conform carora Dobrogea este una dintre cele mai afectate zone de hepatita din Romania.

Autoutilitara pune la dispozitie doua incaperi pentru doua tipuri de servicii: consilierea persoanelor si recoltarea analizelor, respective procesarea rezultatelor.

In cadrul echipei din aceasta campanie de preventie si informare fac parte un psiholog si un asistent medical.

Amplasamentele masinii sunt alese pentru a asigura un spatiu de asteptare si pentru a permite in jurul a 40-50 de persoane sa beneficieze de consiliere si analize.

Ce masuri de preventie sunt recomandate populatiei

Avand in vedere ca aproximativ 500 de milioane de oameni la nivel global sunt afectati de virusul hepatitei B si C, au fost intreprinse de-a lungul timpului o serie de masuri de preventie si informare.

Masurile sunt recomandate si in prezent cu scopul de a reduce numarul persoanelor afectate de hepatita.

  • Vaccinarea grupurilor defavorizate
  • Folosirea kit-urilor de injectare de unica folosinta
  • Supravegherea calitatii sangelui provenit din donatii
  • Monitorizarea calitatii alimentelor si a apei potabile
  • Informarea si educarea tinerilor in privinta riscurilor posibile in actul sexual.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Carmen Omota spune:

    Buna ziua,

    As dori sa stiu daca virusurile VHB/VHC/VIH se pot transmite utilizand aceeasi trusa de cosmetica cu o persoana infectata. Ma refer aici la riscul de transmitere utilizand un ruj sau un rimel. In saliva/lacrimi exista o cantitate suficienta de virusi pt contamina o alta persoana? daca persoana infectata, are o leziune ca sangereaza la nivelul buzelor, automat rujul poate fi purtator de virusi. Cat timp raman viabill acesti virusi pe obiectele enuntate?

    Va multumesc anticipat!

    Carmen Omota

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.