Consumul de fructe si legume si scaderea nivelului grasimilor din alimentatie sunt principalele recomandari pentru populatie, mentionate de dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie. Acesta a specificat ca, in ultimul timp, s-a remarcat o crestere in randul populatiei a consumului de legume si fructe.
Romania – in mijlocul clasamentului la consumul de legume si fructe
Conform statisticilor, Romania ocupa un loc de mijloc in Europa privind alimentatia care include fructe si legume. In acelasi timp, se observa si o scadere a procentului in consumul de grasimi.
“Fata de majoritatea tarilor vecine, procentul de grasimi este o idee mai mic, ceea ce iarasi nu e rau. Dar mai avem multe de facut: mai multe legume, mai multe fructe, mai putine grasimi si dulciuri”, a precizat dr. Ioan Mircea Coman.
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin alimentatie
Cu toate ca mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare este in scadere in Romania, aproximativ 15.000 de romani mor anual de boli cardiovasculare.
Scaderea colesterolului seric, cauza a bolilor cardiovasculare, poate fi obtinuta printr-un regim alimentar corect.
“Mortalitatea prin boala cardiovasculara este in scadere, intr-adevar, in Europa, in acest moment. Exista factori care o pot explica (…), niciunul dintre acesti factori nu sunt foarte bine controlati, exceptand scaderea colesterolului seric, care este obtinuta prin regim, dar mai ales prin medicatie eficienta”, a precizat dr. Ioan Mircea Coman.
Presedintele Societatii Romane de Cardiologie a specificat necesitatea directionarii cheltuielilor in sanatate catre etapele bolii in care tratamentul este eficient si mai putin costisitor.
Sursa: www.agerpres.ro