Sanatatea ficatului afectata de alimentatie si virusuri

Sanatatea ficatului afectata de alimentatie si virusuriAlimentatia nesanatoasa a determinat o crestere a bolilor de ficat in ultimii ani. Persoanele care sunt cel mai expuse riscului de a avea afectiuni ale ficatului sunt cuprinse in categoriile de varsta 30-50 de ani. Aceste persoane sunt expuse riscului ficatului gras, al diabetului zaharat. In acelasi timp, un risc major il au tinerii care se infecteaza cu virusul C.

Factori care cauzeaza bolile de ficat

Alimentatia de tip fast-food in locul mancarii sanatoase, gatite in casa, este un factor principal in bolile de ficat, mentionat de prof.dr. Mihai Voiculescu, presedintele Comisiei de Hepatologie din Ministerul Sanatatii.

Virusurile si alimentatia bogata in grasimi se situeaza pe primele locuri ca factori care cauzeaza bolile de ficat.

“Ficatul gras este un ficat bolnav cu potential cancerigen. Probleme apar in randul tinerilor pentru ca se infecteaza cu virusul C fata de care nu avem inca un vaccin. Vaccinul cel mai bun este tratamentul cu interferon”, a precizat prof.dr. Mihai Voiculescu.

Bauturile carbogazoase in afectiunile hepatice

In ceea ce priveste cazurile de imbolnavire a ficatului prin consumul de bauturi carbogazoase cu stabilizatori si coloranti, statisticile arata ca numarul lor nu s-a schimbat fata de alti ani.

Pe primele locuri ca factori de risc raman alimentatia nesanatoasa si infectarea cu virusuri.

“Prevalenta infectiei cu virusul C este cea mai mare din Europa, de 5,6%, iar pentru virusul B 6,5% si stim ca printre tineri a inceput sa creasca numarul celor cu ficat gras”, a adaugat presedintele Comisiei de Hepatologie din Ministerul Sanatatii.

Comunicarea medic-bolnavi cu afectiuni hepatice este una eficienta in ultimii ani, in opinia prof.dr.Mihai Voiculescu.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.