Arsurile la stomac se numara printre afectiunile gastrice comune in randul populatiei. Pacientii resimt senzatia de arsura de obicei dupa masa, senzatii care pot dura de la cateva minute pana la cateva ore. Arsurile la stomac sunt relationate cu afectiunea numita reflux gastroesofagian.
De cele mai multe ori senzatiile de arsuri la stomac pot fi confundate cu indigestia, ulcerul sau gastrita. Acestea apar de regula dupa mesele copioase, sau cele servite seara, tarziu.
Arsuri la stomac si baloanare masuri de prevenire, recomandate de Harvard Health Publication
Mancati in cantitati mai mici, de mai multe ori pe zi. Un stomac plin poate pune presiune asupra sfinterului esofagian inferior.
Mancati incet, relaxati, fara sa fiti presati de timp. Sa mananci foarte repede inseamna sa umpli stomacul rapid si sa existe din nou presiune asupra sfinterului esofagian inferior.
Nu va intindeti in pat sau nu adormiti imediat dupa ce ati mancat. Aceasta poate cauza din nou presiune.
Evitati mesele tarzii, in miez de noapte. Consumul de gustari intinsi in pat chiar inainte de somn creste riscul simtomelor arsurilor la stomac si poate determina refluxul gastroesofagian.
Nu faceti sport, exercitii fizice imediat dupa ce ati mancat. Este important sa asteptati cateva ore dupa masa pentru a va desfasura activitatile sportive.
Eliminati din dieta zilnica bauturile carbogazoase care pot cauza acidul in stomac.
Identificati alimentele care va cauzeaza arsurile la stomac pentru a le elimina din dieta. Unele alimente sau bauturi pot creste nivelul acidului in stomac, pot intrazia digestia sau pot provoca refluxul gastroesofagian. Alimentele cu risc crescut in acest caz sunt cele cu un nivel ridicat de grasimi, alimentele picante, rosiile, usturoiul, menta, cafeaua.
Mestecati guma fara zahar dupa masa. Prin mestecarea gumei, se produce saliva, care are ca efect neutralizarea acidului, calmeaza esofagul. Se recomanda evitarea gumei de mestecat cu aroma de menta, deoarece poate sa fie un declansator al arsurilor la stomac.
Pastrati-va nivelul recomandat de kilograme. Obezitatea poate sa fie un factor care sa puna presiune asupra stomacului.
Consultati medicul pentru diagnosticare si tratament, si pentru informarea asupra factorilor declansatori dar si asupra unei diete alimentare adecvate.
Arsuri stomac medicamente:
Numai medicul specialist gastroenterolog poate prescrie tratamentul medicamentos al arsurilor la stomac, de regulă acesta este alcatuit din medicamente antiacide. Desi astazi exista multe medicamente care se elibereaza fara reteta pentru arsurile la stomac, mai bine este sa-ti schimbi stilul de viata. Sa mananci echilibrat, sanatos, sa faci miscare.
Etichete: arsuri la stomac si balonare, arsuri la stomac, arsuri stomac medicamente