Gonoreea este una din principalele boli cu transmitere sexuala care poate cauza imbolnavirea unei persoane in urma unui contact sexual. Principalii factori care cresc riscul unei boli cu transmitere sexuala sunt inceperea vietii sexuale devreme, un numar mare de parteneri, contactul sexual neprotejat. Gonoreea poate fi transmisa in urma actului sexual chiar daca persoana care poarta virusul nu prezinta niciun simptom. Poate fi transmisa si de la mama la copil in timpul nasterii.
Simptome ale gonoreei
O persoana poate sa sufere de gonoree fara sa observe simptomele bolii. In acest caz, poate identifca gonoreea doar in momentul in care simptomele se agraveaza.
In cazul in care simptomele se agraveaza, iar virusului ajunge in uter sau in tuburile falopiene se poate declansa boala inflamatorie pelviana. Afectiunea cauzeaza dureri abdominale, dureri in timpul actului sexual.
In cazul barbatilor, simptomele se prezinta prin senzatie de arsura in momentul urinarii, scurgeri anormale in zona genitala, dureri la nivelul testiculelor.
In cazul femeilor, simptomele se manifesta prin dureri la urinat, sangerari, secretii vaginale.
Complicatii in gonoree
Gonoreea netratata poate cauza complicatii la femei prin trecerea virsului in uter, in tuburile falopiene sau in ovare. In acest caz, poate cauza infertilitate.
Gonoreea in timpul sarcinii poate afecta nou-nascutul, putand cauza meningita sau probleme severe de vedere.
In cazul barbatilor, gonoreea se poate cauza de asemenea infertilitate. Poate cauza epididimita, o afectiune severa a testiculelor. In lipsa tratamentului, gonoreea poate afecta si prostata, dificultand urinatul.
Gonoreea poate afecta si alte organe ale corpului precum piele, creier, ochi sau inima.
Masuri de preventie in gonoree
Avand in vedere ca este o boala cu transmitere sexuala, este foarte importanta protectia in timpul actului sexual.
Reducerea numarului de parteneri sexual scade riscul imbolnavirii cu gonoree.
In cazul in care identificati primele simptome ale gonoreei, este important sa evitati contactul sexual pana la diagnosticarea bolii de catre un medic.