Prima zi de scoala a copilului este intotdeauna o provocare pentru parinti. Exista cativa pasi esentiali pe care parintii trebuie sa ii urmeze pentru noua etapa a copilului: alimentatia la scoala, siguranta drumului acasa-scoala, sanatatea copilului la scoala, obiceiurile de studiu in timpul anului scolar.
Principalele sfaturi recomandate de Academia de Pediatrie Americana
1.Pregatirea psihica a copilului inainte de prima zi de scoala este foarte importanta. Specialistii recomanda sa explicati copilullui in ce consta prima zi de scolar. Chiar si partile negative, precum reactia unor copii care pot plange, care se pot manifesta prin suparare, refuz de a vorbi sunt utile pentru pregatirea copilului.
Este foarte important sa-l incurajati asupra faptului ca invatatorul ii va ajuta sa se cunoasca si sa se integreze in noul grup.
2.Alegerea unui ghiozdan potrivit il ajuta pe termen lung sa nu aiba probleme de spate sau afectiuni ale coloanei. Pentru a va informa care este greutatea potrivita a ghiozdanului si masurile de prevenire a afectiunilor cauzate de greutatea lui, cititi si https://www.edumedical.ro/ghiozdanul-distruge-coloana-copiilor/.
In cazul in care alegeti un ghiozdan pe role, pentru a preveni durerile de spate ale copiilor, aveti in vedere ca, in unele situatii, copilul va trebui sa il urce scarile, fapt care ii va putea crea probleme.
3.Mersul de acasa la scoala trebuie sa includa cateva reguli.
In cazul in care il veti duce cu masina personala, copilul trebuie sa stie ca este important sa poarte centura pentru siguranta sa. In cazul in care transportati si alti scolari adolescenti, este bine sa nu ii lasati sa manance, sa bea, sa trimita mesaje pe telefon pentru a evita sa va distraga atentia si sa riscati un accident de masina.
Daca va merge cu transportul scolar, trebuie sa ii explicati cateva reguli de siguranta: sa se asigure asupra altor masini care pot veni langa autobuz in momentul urcarii in masina, sa foloseasca centurile de siguranta, sa se urce in autobuz in locul si la ora la care pleaca autobuzul.
Daca scoala este aproape si, in timp, scolarul va veni singur sau insotit de un alt adult, e foarte important sa ii explicati principalele reguli de traversare a strazii. Trebuie sa aveti in vedere ca scolarii cei mici sunt impulsivi si nerabdatori atunci cand trebuie sa treaca strada.
Momentul in care decideti ca scolarul poate merge singur la scoala trebuie sa aiba in vedere capacitatea sa de a se descurca singur la trecerea strazii si de a-si lua masurile de precautie chiar si fata de biciclete.
4.Alimentatia la scoala este foarte importanta. Trebuie sa ii asigurati, prin pachetul de pranz, aportul necesar de vitamine si proteine. Masa de dimineata este esentiala, iar pentru a evita snack-urile sau dulciurile, oferiti-le la scoala fructe pentru a manca in pauze. Igiena inainte de masa este foarte importanta.
Pentru a va informa cu privire la bolile infectioase pe care le poate face la scoala cititi si https://www.edumedical.ro/de-ce-se-imbolnavesc-atat-de-des-copiii-la-scoala/.
5. Stabilirea programul de lectii si activitatile extrascolare este necesara pentru a gasi timp pentru toate activitatile copilului si pentru a-i asigura acestuia programul de somn necesar.
E important sa stabiliti un program de pauze, de acces la televizor si la computer. Check-listurile, orarul clar facut si mereu la vedere sunt de ajutor atat pentru copii, cat si pentru parinti.