Noi recomandari ale Ministerului Sanatatii pentru a ne proteja de canicula

Temperaturile ridicate cu care se confrunta populatia in prezent pot cauza sau agrava afectiuni in lipsa unor metode de protejare impotriva razelor puternice ale soarelui. Hidratarea, o vestimentatie adecvata si, in principal, evitarea expunerii la soare in intervalul 11.00-18.00 sunt principalele recomandari ale Ministerului Sanatatii.

Persoanele cu risc crescut de a dezvolta afectiuni pe timp de canicula

Persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale, cu hipertensiune trebuie sa consulte medicul pentru a li se adapta tratamentul la conditiile de temperature ridicate existente.

In acelasi timp, se recomanda o atentie sporita in cazul copiilor, mai ales a celor care participa in tabere de vara. Medicii recomanda ca alimentele consumate sa fie proaspete, depozitate in spatii special amenajate. Persoanele care insotesc grupurile de copii trebuie sa se asigure ca acestia beau suficiente lichide pentru o hidratare corecta.

Recomandari pentru pacienti pe timp de canicula

Hidratarea este foarte importanta pe timp de canicula. Medicii recomanda un consum zilnic de 1.5-2 litri de apa. Consumarea iaurtului este recomandata pentru hidratare deoarece are acelasi efect hidratant ca apa.

Consumul de fructe si legume proaspete ajuta de asemenea la hidratarea suficienta pe timp de canicula.

Evitarea consumului de bauturi carbogazoase, a celor bogate in zahar si cofeina este de asemenea recomandata de medici.

Aerul conditionat trebuie pastrat la o temperatura cu 5 grade mai joasa decat temperatura ambientala.

Vestimentatia trebuie sa fie aiba in vedere protejarea de expunerea la razele de soare: se recomanda haine de culoare deschisa, din fibre naturale, palarii.

Recomandari pentru autoritatile locale pe timp de canicula

Minsiterul Sanatatii a solicitat suplimentarea echipelor de pe serviciile de ambulanta pentru a face fata solicitarilor in crestere.

“(…) in cadrul primariilor, al farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Trebuie sa se asigure conditiile optime de indeplinire a serviciilor medicale: stocuri de medicamente de urgenta, medicamente pentru patologii cauzate de canicula, asigurarea rezervelor de apa proprie.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.