Conjunctivita – afectiunea sezonului estival | Cauze, simptome si tratament

Conjunctivita, cunoscuta si ca “boala ochilor rosii”, se caracterizeaza prin inflamatia membranei transparente care acopera partea alba a ochiului si partea interioara a pleoapelor. Conjunctivita este cea mai comuna infectie oculara si se manifesta, indiferent de varsta, initial la un ochi, pentru ca apoi, in 2-3 zile, sa afecteze si celalalt ochi, scrie Dr. Georgiana Sut, medic primar oftalmolog, pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.

Tipuri si cauze

Potrivit medicului, exista mai multe tipuri de conjunctivita: virala, cauzata de virusuri care provoaca raceli obisnuite, si se transmite usor de la o persoana la alta prin contact direct sau prin obiecte contaminate, bacteriana, care se caracterizeaza prin secretii galbene sau verzi, si poate afecta ambii ochi, fiind contagioasa.
Forma alergica, ce apare in urma reactiilor alergice la polen, praf, par de animale, nu este contagioasa, dar este iritativa si poate fi cauzata de expunerea la fum, clorul din piscine sau alte substante chimice.
Exista si cauze favorizante: igiena defectuoasa, caldura sau umezeala.
Ochiul cu conjunctivita nu doare, vederea nu este afectata, exceptand cazurile cand apare afectare corneana (kerato-conjunctivita) insotita de fotofobie.

Semnele si simptomele conjunctivitei:

• Inrosirea ochiului
• Secretii galbene, purulente
• Senzatie de nisip in ochi
• Lipirea pleoapelor dimineata la trezire
• Senzatie de arsura
• Mancarime – in formele alergice

Diagnostic si tratament

Diagnosticul clinic pozitiv este stabilit de medicul oftalmolog si se bazeaza pe simptomatologia, uneori alarmanta, iar diagnosticul etiologic de certitudine se stabileste prin examen bacteriologic al secretiei conjunctivale. Testele alergologice efectuate de medicul alergolog completeaza gama de investigatii.

Potrivit medicului oftalmolog, tratamentul conjunctivitei depinde de cauza acesteia si consta in comprese reci si lacrimi artificiale atunci cand vorbim de cea virala, antibiotice in cazul celei bacteriene, antihistaminice in cazul celei alergice, si evitarea expunerii la iritanti si spalarea ochilor cu apa curata in cazul conjunctivitei iritative.

“Durata tratamentului este intre 7 si 10 zile. In cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un cabinet de oftalmologie. Programarile pot fi facute la telefon 0742892352, intre 09:00 si 15:00, de luni pana vineri.”, a mai precizat Dr. Georgiana Suta, medic primar oftalmolog.

Sursa: Spitalul Clinic CF Timisoara/FB

Etichete: conjunctivita, semne si simptome conjunctivita, tratament conjunctivita, spitalul clinic cf timisoara

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.